ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΑΠΗ
Η θαυμαστή ιστορία της μοναχής ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ και ο Γέροντας ΚΑΛΛΙΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΜΙΛΕΣΟΒΟ
(Συγκλονιστικά γεγονότα του εικοστού αιώνος)
Μίαν Άνοιξη, πριν το Πάσχα τρεις άμαξες με αλόγα κατευθύνονταν από το Σεράγιεβο προς το μοναστήρι Μιλέσεβο. Οι ταξιδιώτες ήταν επιφανείς Σέρβοι από την πόλη του Σαράγιεβο πού είχαν ορκιστεί κατά την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, σε περίπτωση πού νικήσει ο σερβικός στρατός και οι δυνάμεις της Αντάντ την Αυστροουγγαρία, να επισκεφτούν το μοναστήρι Μιλέσεβο, για να προσκυνήσουν τον τάφο του Αγίου Σάββα. Αυτοί οι επιφανείς και αξιοσέβαστοι ταξιδιώτες είχαν καταφέρει να σωθούν από τον σερβικό απελευθερωτικό στρατό πού τους βρήκε στις φυλακές της Βοσνίας. Σε αντίθεση με αυτούς πού ήταν μέσα στην άμαξα πολλοί άλλοι σημαντικοί Σέρβοι δεν επιβίωσαν. Μαρτύρησαν στη φυλακή για την πίστη τους στην ορθοδοξία και για τον αγώνα τους για την ελευθερία.
Όλοι μαζί ήταν δώδεκα. Ανάμεσά τους ήταν και τέσσερις κυρίες. Δεν θα αναφέρουμε όλα τα ονόματα. Ο ένας ήταν ο Παύλος Σαράιλια. Ο πατέρας του, ο Ιωάννης Σαράιλια ήταν γνωστός έμπορος υφασμάτων. Ο δεύτερος ήταν ο Πέτρος Σουμράκ, γνωστός γιατρός στο Σεράγιεβο και ο τρίτος ήταν ο Μάρκος Κνέζεβ μεγάλος πατριώτης και ευεργέτης της Σερβίας.
Το ταξίδι τους ήταν κουραστικό και διήρκεσε τρεις μέρες. Πριν φτάσουν στο μοναστήρι Μιλέσεβο το δεύτερο βράδυ διανυκτέρευσαν στο μοναστήρι Μπάνια. Μοναστήρι που ίδρυσε ο Σέρβος βασιλιάς Ούρος, τον δέκατο τρίτο αιώνα.
Εκεί οι ταξιδιώτες, αφού πρώτα επισκέφτηκαν τον ναό, για να προσευχηθούν στη συνέχεια πλύθηκαν στην ιαματική πηγή που υπήρχε δίπλα στο μοναστήρι. […]
(Απόσπασμα από το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΑΠΗ
Αφιέρωση
Αντί για εισαγωγή
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Η κυρτή Ιουλία
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Ο πατήρ Καλλίστρατος
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
Αλλαγές
ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ
Η Κασσιανή
ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ
Ανάμεσα στους τοίχους του μοναστηριού Μιλέσεβο
ΜΕΡΟΣ ΕΚΤΟ
Για την Χριστιανική αγάπη
ΜΕΡΟΣ ΕΒΔΟΜΟ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ