Το Ιερόν Κελλίον της Ζωοδόχου Πηγής, της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, ευρίσκεται έναντι του Ιερού Βήματος του πάνσεπτου Ιερού Ναού του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους.
Επιγραφή ευρισκομένη άνωθεν της θύρας του ναϋδρίου αναφέρει ότι ιδρύθη το 1157, δαπάναις και μερίμνη του επισκόπου Βελλά, κυρού Παρθενίου, που εφησύχαζε τότε στο κάθισμα του Αγίου Γεωργίου, πλησίον του ρέματος Βελλά, ευρισκομένου μεταξύ του Αγιάσματος του Αγίου Αθανασίου και της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας.
Το 1865 αναβιώνει στο Κελλί ο Γέροντας Γαβριήλ Ιερομόναχος Νικόλαος Αργυρίου (1845-1993) εκ Πολυγύρου Χαλκιδικής, ο ωρολογοποιός, εξειδικευμένος στην κατασκευή διαφόρων ειδών εκκρεμών ωρολογίων τοίχου.
Ο ίδιος κατασκεύαζε τους μηχανισμούς και ήταν ο μόνος που εξυπηρετούσε την Αθωνική χερσόνησο, εδέχετο όμως και παραγγελίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κατασκεύαζε ή επιδιόρθωνε ωρολόγια τοίχου με ήχους που σήμαιναν την ακριβή ώρα αλλά και τις υποδιαιρέσεις αυτής, της μισής και ενίοτε του τέταρτου και παρατετάρτου.
Ο τελευταίος Γέροντας του Κελλιού ήταν ο ιερομόναχος Γαβριήλ Αλέξανδρος Μακαβός (1939-1995), εκ Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής, άριστος ψάλτης και εμβριθής γνώστης της βυζαντινής μουσικής , όσον και της τάξεως του Τυπικού και των Ακολουθιών, που εγνώριζε από μνήμης.
Ο Γαβριήλ ήταν αυτοδίδακτος ιεροράπτης∙ έραβε ζωστικά, εξώρασα, κολόβια και επανωκαλύμμαυχα (κουκούλια), καθώς και λειτουργικά άμφια όλων των βαθμίδων της ιεροσύνης. […]
(Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Πρόλογος, Γέροντα του Λαυρεωτικού Κελλίου της Ζωοδόχου Πηγής Ιερομονάχου Κυριακού
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΓΙΑΣΜΟΥ
Παράρτημα
Ευχή ετέρα του μικρού Αγιασμού λεγομένη αντί της συνήθους μεγάλης, χάριν συντομίας (μετάφραση εκ του σλαβονικού χειρογράφου)