ΕΟΡΤΟΔΡΟΜΙΟΝ Α’
Οι Πατέρες της Εκκλησίας, οι τα πάντα καλώς διαταξάμενοι, θέσπισαν λατρευτικές εκδηλώσεις, τις εορτές, Δεσποτικές, Θεομητορικές και των Αγίων, πού τελούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σ’ αυτές οι συμμετέχοντες πιστοί αναβιώνουν το Μυστήριο της ενσάρκου Οικονομίας του Υιού και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, ενισχύονται στους πνευματικούς τους αγώνες και αναζωπυρώνονται, συμμετέχοντας στα πνευματικά βιώματα των Αγίων.
Σ’ αυτές τις λατρευτικές συνάξεις δεσπόζουσα θέση κατέχει η Ορθόδοξη Υμνογραφία, η οποία με το λόγο και το μέλος προσφέρει στον πιστό το θεολογικό λόγο της Εκκλησίας, «το δόγμα», ως βιωμένη αλήθεια, ως καρπό εμπειρίας αγίας ζωής, ως οδηγό στην πορεία προς την ένωση με τον Θεό, τη «θέωση»∙ δηλ. οι εκκλησιαστικοί ύμνοι αποτελούν, κατά το χαρακτηρισμό συγχρόνου κληρικού και ακαδημαϊκού διδασκάλου, «τα δοχεία της Πατερικής Θεολογίας, η οποία δια μέσου αυτών βρίσκει άμεση πρόσβαση στις καρδιές των πιστών γιατί γράφουν και μελωδούν οι Πατέρες, βάπτοντας τον κάλαμον στα νάματα της πίστεώς τους και στα δάκρυα της μετανοίας τους» (πρωτοπρεσβ. Γεωργίου Μεταλληνού). «Η υμνογραφία στην Ορθοδοξία έχει ίση θέση και βαρύτητα όση και η δογματική θεολογία» (Αιμιλιανού Τιμιάδου μτρπ. Σηλυβρίας. Άσατε τω Κυρίω, Πρέβεζα 1990).
Επειδή όμως οι ύμνοι και οι ωδές αυτές της Εκκλησίας μας, πλούσιοι σε δογματικά και θεολογικά νοήματα αλλά συνθεμένοι σε γλώσσα αρχαιοελληνική, είναι δυσνόητοι όχι μόνο για τους απλούς ευλαβείς πιστούς αλλά και γι’ αυτούς ακόμη που έχουν κάποια παιδεία, γι’ αυτό επιχειρήσαμε να τους ερμηνεύσουμε, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη νεοελληνική γλώσσα.
Γι’ αυτήν την εργασία ως κύριο βοήθημα χρησιμοποιήσαμε το «Εορτοδρόμιον» του αγ. Νικοδήμου του Αγιορείτου και σ’ αυτό κυρίως στηριχτήκαμε, για να αποδώσουμε τα βαθιά νοήματα των τροπαρίων. […]
(Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΟΡΤΟΔΡΟΜΙΟΝ Α’
Πρόλογος
Εισαγωγή
Εικόνες από τη Μονή του Τιμίου Σταυρού εις Ιεροσόλυμα Ο Λωτ ποτίζει το δένδρο του Σταυρού
Ο Λωτ ποτίζει το δένδρο του Σταυρού (κείμενο)
Ερμηνεία εις τον κανόνα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ποίημα του μελωδού Κοσμά του Μαϊουμά
Κείμενον και ερμηνεία α’ ωδής
Κείμενον και ερμηνεία γ’ ωδής
Κείμενον και ερμηνεία δ’ ωδής
Κείμενον και ερμηνεία ε’ ωδής
Κείμενον και ερμηνεία στ’ ωδής
Κοντάκιον – Οίκος
Συναξάριον
Κείμενον και ερμηνεία ζ’ ωδής
Κείμενον και ερμηνεία η’ ωδής
Κείμενον και ερμηνεία θ’ ωδής
Κείμενον και ερμηνεία άλλης θ’ ωδής
Λεξιλόγιον