ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΙΚΟΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ» ΜΕΤΑ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΟΣ
Με την βοήθεια και την πρόνοια του Θεού, το έτος 2006 ιδρύθηκε και άρχισε να ανοικοδομείται στο χωριό Μεσαίο της περιφέρειας Θεσσαλονίκης το ιερό ημών καθίδρυμα, το οποίο σεμνύνεται επ’ ονόματι της υπερευλογημένης Μητέρας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, της Παναγίας «Άξιον εστιν».
Το μικρό αυτό όρος, στο οποίο έχουμε εγκατασταθεί, έγινε έκτοτε «λιμήν σωτηρίας», τόσο για την ταπεινή ημών Αδελφότητα όσο και για μεγάλο πλήθος πιστών, οι οποίοι καθημερινώς προσφεύγουν εδώ αναζητώντας αναψυχή και γαλήνη. Η Μητέρα του Θεού, η Κυρία ημών Θεοτόκος, έγινε η «προστασία και σκέπη» μας. Έγινε η «σκέπη η κραταιά» και η «καταφυγή των ψυχών ημών». Έγινε η τροφός, η έφορος και η αρωγός μας. Σε Αυτήν έχουμε αναθέσει πάσαν την ελπίδαν μας.
Το Άγιον Όρος, ανέκαθεν διατελεί υπό την προστασίαν της Θεοτόκου. Το σεπτό πρόσωπο της Παναγίας αποτελεί πάντοτε το επίκεντρο της τιμής και της λατρείας των εκεί ενασκουμένων Πατέρων. Η Παρθενομήτωρ υμνολογείται και δοξάζεται διαρκώς μ’ έναν εντελώς ιδιαίτερο και εξαιρετικό τρόπο. Καλλιεργείται μάλιστα ένας ιδιαίτερος σεβασμός και μία υπερβάλλουσα αγάπη γι’ Αυτήν από τους Μοναχούς. Είναι η Προστάτιδά τους και η ελπίδα τους για τη σωτηρία τους.
Η ταπεινή ημών Αδελφότητα συνεχίζει την μακραίωνη και ιερή παράδοση του ορθοδόξου Μοναχισμού. Διακαής και βαθυκάρδιος πόθος μας είναι να ανεγερθεί στο μέρος αυτό, με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου, ιερός Ναός προς τιμήν και μνήμην της με την επωνυμία «Άξιον εστιν». […]
(Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΙΚΟΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ» ΜΕΤΑ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΟΣ
Η εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστίν
ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ. Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης
ΚΟΝΤΑΚΙΟ. Ήχος δ’. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ
ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΟΝ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ, Καθηγούμενης Ευφημίας Μοναχής
Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΝΑΓΙΑ «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ»
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟ «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ» ΚΑΙ Η ΥΠΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ ΤΟΥ ΥΜΝΟΥ, Σεραφείμ του Θυηπόλου
ΚΑΝΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑΝ ΘΕΟΤΟΚΟΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΗΝ «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ», Ποίημα Οσίου Γεράσιμου Μοναχού Μικραγιαννανίτου