Η αχειροποίητη αγία εικόνα της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας βρίσκεται στο πάνσεπτο θεομητορικό μνήμα της στη Γεθσημανή. Η εικόνα αγιογραφήθηκε τον 19ο αιώνα (1870) με θαυματουργικό τρόπο.
Το ιστορικό έχει ως εξής: Εκείνη την εποχή ζούσε μία αγιογράφος μοναχή που ονομαζόταν Τατιανή, της ιεράς Μονής αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής του όρους των Ελαιών. Καθώς κοιμόταν είδε όραμα ότι την επισκέφθηκε στο κελλί της μια άγνωστη μοναχή, η οποία της είπε: “Αδελφή Τατιανή, ήλθα να με ζωγραφίσεις”. Η Τατιανή απάντησε: “ευλόγησον αδελφή, αλλά εγώ είμαι αγιογράφος και όχι ζωγράφος”. Η άγνωστη μοναχή της απάντησε: “τότε να με αγιογραφίσεις”. Η Τατιανή εξεπλάγη με το θάρρος της μοναχής και της αποκρίθηκε: “δεν έχω ξύλο (σανίδι), που να σε ζωγραφίσω;” Τότε εκείνη της έδωσε ένα ξύλο και της είπε: “ζωγράφισε”. Καθώς η Τατιανή ζωγράφιζε την μοναχή, τα άμφιά της έγιναν χρυσά, το πρόσωπό της έλαμψε και την άκουσε να λέει: “μακαρία Τατιανή, μετά τον απόστολο και ευαγγελιστή Λουκά, θα με αγιογραφίσεις πάλι εσύ”. Η Τατιανή ξύπνησε και κατάλαβε ότι αγιογραφούσε την Παναγία. Αμέσως έσπευσε στην ηγουμένη και της διηγήθηκε το όρααμα. Η ηγουμένη δεν την πίστεψε και της είπε να αγιογραφήσει την επόμενη ημέρα μία εικόνα της Παναγίας. Επιστρέφοντας στο κελλί της είδε να βγαίνει από μέσα φως και αισθάνθηκε ευωδία. Ειδοποίησε την ηγουμένη και μαζί εισήλθαν στο φωτεινό και ευωδιάζον κελλί.
Η Εικόνα του οράματος βρισκόταν μέσα στο κελλί πραγματική, αχειροποίητη. Μετά από όλα αυτά, παρουσιαζεται η Παναγία στη μοναχή και λέει: «να με κατεβάσετε κάτω στο σπίτι μου, στη Γεθσημανή». Έτσι και έγινε […] (Από το εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Εισαγωγικό σημείωμα
ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΩΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑΝ ΤΗΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΙΤΙΣΣΑΝ, Ποίημα Καθηγουμένης Ισιδώρας Μοναχής Αγιεροθεϊτίσσης