ΕΙΣΟΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΤΡΙΩΔΙΟΥ
Η πάνσεπτη περίοδος του Κατανυκτικού Τριωδίου μας καλεί να αρχίσουμε την πνευματική πορεία και ανάβαση που μας οδηγεί στην κορυφή που είναι η ελευθερία από την δουλεία της αμαρτίας (Προς Γαλάτας ε, 1).
Η πνευματική ελευθερία βιώνεται στην παρούσα ζωή επί της γης ως ελευθερία από τα πάθη και την αμαρτία και στην μέλλουσα ως αιωνία κατάπαυση (προς Εβραίους δ’ 11) όπου ο άνθρωπος ως «υιός της αναστάσεως» (Λουκά κ’ 35) θα ζει έχοντας κοινωνία με τον Δημιουργό Θεό και μετέχοντας στα αιώνια αγαθά της βασιλείας Του.
Η πνευματική αυτή πορεία μας παρομοιάζεται από την ασκητική παράδοση της Εκκλησίας μας με την έξοδο των Ισραηλιτών που ζούσαν στην Αίγυπτο χωρίς δικαιώματα καταπιεζόμενοι από τους Αιγυπτίους. Όταν ο Μωϋσής κάλεσε τους Ισραηλίτες να ετοιμασθούν για την οριστική έξοδό τους από την Αίγυπτο έδωσε σ’ αυτούς συγκεκριμένες εντολές πως θα θυσιάσουν τον πασχάλιο αμνό και πως θα τον φάγουν στο δωδέκατο (ιβ’) κεφάλαιο της Εξόδου.
Συγκεκριμένως τους είπε: «ούτω δε φάγεσθε αυτό∙ αι οσφύες υμών περιεζωσμέναι, και τα υποδήματα εν τοις ποσίν υμών, και αι βακτηρίαι εν ταος χερσίν υμών και έδεσθε αυτό μετά σπουδής∙ πάσχα εστί Κυρίω.» (Εξόδου ιβ’ 11).
«Επτά ημέρας άζυμα έδεσθε, από δε της ημέρας της πρώτης αφανιείτε ζύμην εκ των οικιών υμών∙ πας ος αν φάγη ζύμην, εξολοθρευθήσεται η ψυχή εκείνη εξ Ισραήλ από της ημέρας της πρώτης έως της ημέρας της εβδόμης.» (Εξόδου ιβ’ 15).
Η Εκκλησία μας όλη αυτή την προετοιμασία των Ισραηλιτών για την έξοδό τους από την Αίγυπτο την θεωρεί προτύοωση ή εικόνα που συμβολίζει την έξοδο του πιστού από την αμαρτία. […]
(Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΙΣΟΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΤΡΙΩΔΙΟΥ
Πρόλογος
Η περίοδος του Τριωδίου
1.- Η προπαρασκευαστική περίοδος
2.- Η περίοδος των Κυριακών των Νηστειών
3.- Η περίοδος της Μεγάλης Εβδομάδος ή της Εβδομάδος των Παθών
Τα κυριώτερα βιώματα που καλλιεργούνται στον πιστό κατά την περίοδο του Τριωδίου
Υπομνήματα στις Κυριακές και τις λοιπές ημέρες του Τριωδίου εκ του Μεγάλου Ωρολογίου
Επίλογος