ΜΙΑ ΦΑΤΝΗ ΣΤΟΝ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ
Δεν έχουν άδικο όταν λένε πως οι Κρητικοί είναι κουζουλοί!
Τους έχει βγει το όνομα γιατί κάνουν όλο κουζουλάδες, τρέλες δηλαδή. Και οι κουζουλάδες τους δεν ξέρουν μήτε από γιορτές μήτε από σχόλες. Φέτος, παραμονή των Χριστουγέννων και κάποιος έκλεψε μαθές τον μικρό Χριστό μέσα από τη φάτνη. Άκου πράμα!
Και μπήκε σε μπελάδες ένα ολάκερο χωριό ψηλά στον Ψηλορείτη!
Και είδανε και πάθανε μέχρι να βρουν τον κλέφτη!
Περιέχει CD και διασκευή για θεατρική παράσταση
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Οι Εκδόσεις Άθως συνεχίζουν την παράδοση της έκδοσης όμορφων Χριστουγεννιάτικων ιστοριών με το βιβλίο της Άννας Ιακώβου «Μια Φάτνη στον Ψηλορείτη». Ένα γεμάτο νοήματα χριστουγεννιάτικο διήγημα, που ταυτόχρονα είναι και αστείο, με άρωμα από την ελληνική μας παράδοση, που ταξιδεύει τον αναγνώστη στην Κρήτη και τις πλαγιές του Ψηλορείτη. στους Κρητικούς έχει βγει το όνομα πως είναι κουζουλοί γιατί κάνουν όλο κουζουλάδες, τρέλες δηλαδή. Και οι κουζουλάδες τους δεν ξέρουν µήτε από γιορτές µήτε από σχόλες. Φέτος, παραμονή των Χριστουγέννων σ’ ένα χωριό ψηλά στον Ψηλορείτη κάποιος έκλεψε μαθές τον μικρό Χριστό μέσα από τη φάτνη. Άκου πράμα! Και μπήκε σε μπελάδες ένα ολάκερο χωριό! Ποιός άραγε είναι ο κλέφτης; Η ιστορία είναι γεμάτη εκπλήξεις και αστεία περιστατικά και σίγουρα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των παιδιών.
(Από την παρουσίαση του εκδότη)
[…] Ο παπά-Μανώλης ο Ρουσάκης είχε κάμποση ώρα στον καφενέ. Καθόταν παρέα με τον κουνιάδο του, τον Μιχαλιό, , μα έδειχνε ανήσυχος και αφηρημένος. Φαινόταν πως είχε τόσες έννοιες στο κεφάλι του, που δεν τον άφηναν να ησυχάσει και τόπο δεν είχε να σταθεί πουθενά.
-Σαν τα’ αγρίμι κάνεις, μωρέ παπά, του σιγοκουβέντιασε ο κουνιάδος του, ο Μιχαλιός, εκεί που πίνανε τον καφέ τους. Ίντα κάμεις έτσι; Ήρθαμε, μαθές, επαέ να πιούμε έναν καφέ, να πούμε μια κουβέντα, κι ελόγου σου ούτε μιλείς ούτε λαλείς και κάθεσαι και σε αναμμένα κάρβουνα.
-Να, συλλογιέμαι μωρέ Μιχαλιό, πως έφτασε η ώρα να στήσουμε και φέτος τη φάτνη έξω από την εκκλησιά και σκιάζομαι μη και μας πάρουν τον μικιό Χριστό. […]
(Απόσπασμα από το περιεχόμενο του βιβλίου)
ΜΙΑ ΦΑΤΝΗ ΣΤΟΝ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ