ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΒΑΦΗ
Ο Καβάφης έχει καταστεί εδώ και δεκαετίες ένας παγκόσμιος ποιητής για τον οποίο οι Έλληνες μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Το πολυεπίπεδο έργο του θα συνεχίσει πάντα να ελκύει αναγνώστες και να προκαλεί τον θαυμασμό∙ και υπό αυτή την έννοια καθίσταται κλασικό.
Στο παρόν βιβλίο προσπαθήσαμε να αναδείξουμε μια πτυχή αυτού του έργου η οποία, για διάφορους λόγους, δεν αναδείχθηκε όσο, κατά τη γνώμη μας, θα έπρεπε: Αυτή του εκκλησιαστικού του φρονήματος το οποίο εύκολα ο αναγνώστης «αισθάνεται» διαβάζοντας την ποίησή του και όχι μόνο. Κατά δεύτερο λόγο το βιβλίο καταπιάνεται και με την αίσθηση πατρίδας που φέρει ο ποιητής, ως μέλος του εξωελλαδικού Ελληνισμού.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
[…] Μέσα στην ποίηση μπορεί να συναντήσει κανείς δύο διαφορετικά πράγματα κοιτάζοντας τον ίδιο ποιητή. Και τα δύο αυτά πράγματα να συνυπάρχουν στον ίδιο ποιητή και όμως να είναι αντίθετα μεταξύ τους. Το πρώτο απ’ αυτά είναι το τι βγάζει από μέσα του. Ο ποιητής βγάζει πάντα τον εαυτό του στην ποίηση. Πάντοτε; Νομίζω πως όχι. Γιατί υπάρχει κι ένα δεύτερο, το τι θα ήθελε να βγάλει, το που θα ήθελε να φτάσει. Μπορεί να μην έφθασε, αλλά αυτό να ήταν το ζητούμενο, ο προσανατολισμός του. Ο Καβάφης νομίζω ότι βγάζει μία μεικτή επιθυμία στο εν προκειμένω θέμα για το τί είναι και το τί θα ήθελε να είναι. Είναι δέσμιος στη φυλακή των παθών του αλλά ταυτόχρονα ποθεί, επιθυμεί την εν Χριστώ ελευθερία. Γι’ αυτό και μακαρίζει όσους την έφθασαν. Σ’ ένα παλαιότερο κείμενό μου ισχυρίστηκα ότι η καβαφική ποίηση μοιάζει με γεροντικό. Είχα αναγνώσει τότε παράλληλα τον Οροφέρνη του Καβάφη και την Παραβολή του Ασώτου. Θα παρέπεμπα σ’ αυτή τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ακτή (τ. 45, Χειμώνας 2000) για να επιβεβαιωθεί πόσο έντονη και έμπονη ήταν η καβαφική γνώση της χριστιανικής ζωής. […]
(Απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΒΑΦΗ
Εισαγωγή, π. Αθανάσιος Πολύζος
Προλεγόμενα
Ο Καβάφης και η κριτική
Οι απαρχές του Χριστιανισμού
Συγχώρεση και επιείκεια
Μνήμη θανάτου
Η συνεισφορά του Βενέδικτου Εγγλεζάκη
Αίσθηση πατρίδας
Βιβλιογραφία