ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ο Τηλέμαχος Λαχανάς γεννήθηκε το 1940 στο Βοδίνο της Πάνω Δρόπολης. Το 1960 τελείωσε την Μεσαία Τεχνική Σχολή «8 Νοέμβρη» στα Τίρανα, ειδικότητα τοπογράφος. Αν και στους 400 τελειόφοιτους ήταν ένας από τους δύο με Δίπλωμα «ΑΡΙΣΤΟΣ» εξαιτίας «κακής βιογραφίας», καθώς είχε αδερφό δραπέτη στην Ελλάδα, δεν του επετράπη να συνεχίσει σπουδές στο Πανεπιστήμιο. Διορίστηκε όμως Τοπογράφος στην Υδροηλεκτρικό Σταθμό της Μπίστριτσας, όπου για την εξαίρετη τοπογραφική προσφορά του για την αποπεράτωση αυτού του κολοσσιαίου έργου για την εποχή, τιμήθηκε από την «Λαϊκή Βουλή» με το «μετάλλιο δουλειάς».
Μετά την στρατιωτική θητεία, 1965-1967, εργάστηκε στην επιχείρηση Υδάτων. Πάντα στιγματισμένος και υπό παρακολούθηση για την βιογραφία του, δυστυχώς από ομογενείς τυφλά όργανα του συστήματος, μετατέθηκε στην επιχείρηση Οικοδομών, σε τομείς όμως μακριά των συνόρων. Μετά την επιχείρηση Εγγειοβελτιωτικών Έργων και εν συνεχεία στο Αυτοκινητιστικό Συνεργείο.
Κατόρθωσε όμως (σε ανάπαυλες διακοπών) να συμμετάσχει σε ανασκαφές με αρχαιολόγους του Ι. Αρχαιολογίας, ως τοπογράφος και σκιτσογράφος. Το ίδιο σε ανασκαφές με Ελληνική και με Αγγλική αρχαιολογική αποστολή. Έγινε αυτοδίδακτος γνώστης της ιστορίας, αρχαιολογίας και οικονομικών, επίσης της ιταλικής γλώσσας, ενώ παθιασμένος με την δημοσιογραφία έχει δημοσιογραφήσει, σχεδόν σε όλες τις τοπικές εφημερίδες. Μάλιστα για την δημοσιογραφική του προσφορά η «Λαϊκή Βουλή», με πρόταση Αλβανού αρχισυντάκτη τοπικής εφημερίδας, τον τίμησε ξανά με το μετάλλιο «Ναϊμ Φράσσαρη».
Την περίοδο 1992-1996, όντας σημαντικό στέλεχος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» της πόλης, τέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δημαρχείο των Αγίων Σαράντα, ενώ μετά από 14 χρόνια στην υπηρεσία του Ινστιτούτου Μνημείων, το 2002 έκλεισε τον εργασιακό του βίο ως «Υπεύθυνος της Εφορίας Πολιτιστικών Μνημείων» Αγίων Σαράντα και Δελβίνου. Τελευταία ανασκαλίζοντας σε βιβλιοθήκες της Αθήνας προσπαθεί να διαφωτίσει (όσο μπορεί) την Κοινότητα της ιδιαίτερης πατρίδας του περί ιστορίας και παραδόσεων. Το πόσο θα ευαισθητοποιηθεί η Κοινότητα με τις μελέτες του εξαρτάται.
(Βιογραφικό του συγγραφέα από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ, Προλογικό σημείωμα του Νίκου Θ. Υφαντή, Φιλολόγου, συγγραφέα και διευθυντή του «Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών» Ιωαννίνων
ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Λόγια μνήμης για τον αείμνηστο Ε. Βενιζέλο, τον άλλοτε Πρωθυπουργό της Ελλάδας
ΓΥΝΑΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ. Το εξαφανισμένο άγαλμα της Βορείου Ηπείρου
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΑΠΩΤΕΡΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Ο ΠΥΡΡΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΑΝΑΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΑΡΧΕΙΑ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΕΠΟΧΩΝ
ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΟΣ ΚΕΣΤΟΛΙΚΟΣ
ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ «1821»
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ «ΑΝΩ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ» ΣΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ 1821
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΜΑΣ
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΛΛΟΙ ΗΕΠΙΡΩΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ
ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΑΡΧΕΙΑ
ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΤΕΜΑΧΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΑΝΑΚΗΡΥΤΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟ ΤΟΝ Γ. Χ. ΖΩΓΡΑΦΟ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ ΑΔΕΛΦΙΚΟΝ ΑΙΜΑ!
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟΥΣ ΓΕΨΡΓΟΥΤΣΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΩ ΔΡΟΠΟΛΗΣ, ΕΞΙ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ
ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Η ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΡΜΟ
ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«ΕΠΑΛΑΙΣΑ ΜΕ ΔΥΟ ΔΥΝΑΜΕΙΣ…»
ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ ΚΑΠΕΣΤΙΤΣΑΣ
ΜΕΤΑΒΕΝΙΖΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ