Έζησαν και έδρασαν οι τέσσερεις «Φωτισμένοι πρωτοπόροι», που θα ιστορήσουν το βίο τους, στις ημέρες της μαύρης σκλαβιάς και στα χρόνια της Εθνεγερσίας. Στάθηκαν αλύγιστοι στις επάλξεις του αγώνος, τότε «πόλα τα’ έσκιαζε η φοβέρα» και «τα’ ανάσταινε η ελπίδα». Την ώρα που το λυκαυγές της λευτεριάς κυνηγούσε τα πυκνά σκοτάδια της δουλείας.
Τότε έζησαν και έδρασαν Μακάριος ο Νοταράς, Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων, Νεόφυτος Δούκας και Γεώργιος Γεννάδιος.
Τα ταλέντα τους, τη μόρφωσή τους, τις σπουδές τους, τα διπλώματά τους, τους τίτλους τους, όλα τα θυσίασαν στο βωμό του ελληνικού αγώνος. Δούλεψαν στην ξενιτιά για την ανάσταση του «δούλου Γένους». Ίδρωσαν στην σκλαβωμένη πατρίδα για την εξάπλωση της ελληνικής παιδείας.
Έγιναν για τον λαό οι παράκλητοι και οι εμψυχωταί. Από την πνοή τους φύσηξαν πνοή στα στήθη των δούλων και των αγωνιστών. Από τον χριστιανικό και εθνικό τους παλμό μετάγγιζαν ζωή στις καρδιές που τρεμόσβηναν. Μαθηταί τους υπήρξαν οι ατρόμητοι Ιερολοχίται, που έπεσαν στο Δραγατσάνι, σπουδασταί τους οι μαχηταί της Κρήτης. […] (Από τον πρόλογο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
1.- ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΝΟΤΑΡΑΣ
– Ποιμενάρχης στη Κόρινθο
– Διωγμοί και ταλαιπωρίες
– Στο κελλί και στον άμβωνα
– Ενισχυτής των νεομαρτύρων
2.- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ
– Τα πρώτα χρόνια
– Στη Σμύρνη
– Όταν η θύελλα ξεσπά
– Εμψυχωτής
– Στην Ελλάδα αγωνιστής
– Από την Ελλάδα στον ουρανό
3.- ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΔΟΥΚΑΣ
– Χρόνια προπαρασκευής
– Κοντά στα ξενητεμένα Ελληνόπουλα
– Στη γαλάζια του πατρίδα
– Το τέλος του
4.- ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ
– Νεανικά χρόνια
– Δάσκαλος και αγωνιστής
– Από την έδρα στο στρατόπεδο
– Περιπέτειες και αγώνες
– «Σωτήρ της πατρίδος»
– Πατέρας των μαθητών του
– Σ’ όλα πρωτοπόρος
– Επάνω στις επάλξεις