Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ
Είναι παράδοση στον τόπο μας, από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, κληρικοί με ανώτερη μόρφωση και μεγάλη παιδεία, να αφιερώνουν τη ζωή τους στο φωτισμό του αού με το κηρυκτικό και συγγραφικό τους έργο. Παλεύουν για να φθάσει η αληθινή γνώση ανόθευτη στον πολύ κόσμο, που είναι ευάλωτος από την ανιστόρητη και παραπλανητική παραπληροφόρηση και δουλεύουν με πάθος να προσφέρουν, με τρόπο προσιτό και εκλαϊκευμένο, τις μεγάλες αλήθειες της πνευματικής μας παραδόσεως. Στην εποχή μας καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια να αμαυρωθεί η εικόνα της ιστορίας της ορθόδοξης Εκκλησίας και να υπονομευθεί ο ρόλος της στη συμπόρευση με τον ελληνισμό στα χρόνια της δουλείας.
Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται επί μέρους γεγονότα ως γενικά φαινόμενα. Στόχος η σύγχυση και παραπλάνηση του λαού.
Τα τελευταία χρόνια ο αμερόληπτος μελετητής μπορεί να ξεχωρίσει αξιόλογους συγγραφείς που με το έργο τους προσπαθούν να διαλύσουν την πνευματική ομίχλη και να φωτίσουν το δρόμο προς την αλήθεια. Ο π. Ιωάννης ανήκει σε αυτούς τους εργάτες, που δεκαετίες τώρα με μια σειρά εκλαϊκευμένων βιβλίων – βασισμένων πάντα στην επιστημονική γνώση – προσπάθησε να θρέψει τον ελληνικό λαό με την ανόθευτη παράδοση. […]
(Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου)
Σε όλη σχεδόν την διάρκεια της ελληνικής ιστορίας, η φροντίδα για την παιδεία και τη μόρφωση της νέας γενιάς ήταν ξεχωριστή. Η κλασική αρχαία Ελλάδα πρωτοστάτησε στην καλλιέργεια των γραμμάτων. Αλλά και στο χιλιόχρονο Βυζάντιο, καλλιεργήθηκε η παιδεία.
Αυτοκράτορες, άρχοντες, κληρικοί, μοναχοί, δάσκαλοι και σπουδαστές, συναγωνίζονται στην σπουδή και στη μελέτη.
Η Εκκλησία, παράλληλα με τη δογματική, ιεραποστολική και φιλανθρωπική παράδοση, συνέχισε κατά τα βυζαντινά χρόνια και την καλλιέργεια της παιδείας.
Οι τρεις Ιεράρχες, Μέγας Βασίλειος, άγιος Γρηγόριος, Ιωάννης Χρυσόστομος, ο Μέγας Φώτιος και τόσοι άλλοι φωτισμένοι κληρικοί και δάσκαλοι, ίδρυσαν και διατήρησαν κατώτερες και ανώτερες σχολές στην Κωνσταντινούπολη, στη Νίκαια, στην Προύσα, στην Τραπεζούντα και αλλού. […]
(Απόσπασμα από το περιεχόμενο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
«Κτίστε σχολεία». Μηνύματα στοργής.
Σχολεία στον ελλαδικό χώρο και στη διασπορά
Δάσκαλοι και παιδαγωγοί
Η ζωή και η διδασκαλία στα σχολεία
Μαθητές και γονείς
Επιλογή βιβλιογραφίας