Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε’ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ’21
Τελευταία κυρίως χρόνια πολύς λόγος γίνεται για «απομυθοποίηση» δήθεν των γεγονότων του ’21. Μερικοί ιστορικοί συγγραφείς, λογοτέχνες, δοκιμιογράφοι και ομιλητές από διάφορα βήματα αγωνίζονται και συναγωνίζονται να πείσουν το κοινό ότι η εξέγερση του Έθνους στα 1821 είχε κυρίως ταξικά και κοινωνικά ελατήρια.
Επιχειρούν να συνδέσουν τα γεγονότα του μεγάλου ξεσηκωμού με αμφιλεγόμενες πολιτικές επιδιώξεις του παρόντος.
Σταχυολογούν αποσπάσματα λόγων, απομονώνουν φράσεις προκηρύξεων και εγκυκλίων της εποχής εκείνης, δανείζονται τις προσωπικές εντυπώσεις και εκτιμήσεις ξένων περιηγητών, γενικεύουν μεμονωμένα περιστατικά και στηριζόμενοι σ’ αυτά προσπαθούν να εμφανίσουν τον αγώνα των Ελλήνων κοινωνικό-απελευθερωτικό.
Παρακάπτοντας το σύνθημα της Ελληνικής Επαναστάσεως «Ελευθερία ή θάνατος», επιδιώκουν να την παρουσιάσουν ως εμπνευσθείσα από τα κοινωνικά, οικονομικά, ταξικά και πολιτικά κηρύγματα της Γαλλικής Επαναστάσεως.
Υποστηρίζουν επίμονα ότι το δουλωμένο γένος υπέφερε περισσότερο από το ντόπιο καταπιεστή και λιγότερο από τον ξένο δυνάστη και ότι «η συμμαχία Οθωμανών και Χριστιανών τυράννων» ρήμαξε τον τόπο.
Αμφισβητούν τον εθνικό-απελευθερωτικό χαρακτήρα της Ελληνικής Επαναστάσεως και αρνούνται την προσφορά της ποιμαίνουσας Εκκλησίας κατά τα δύσκολα χρόνια. Επικαλούνται κείμενα Δυτικών συγγραφέων, εχθρών τις περισσότερες φορές της Ορθοδοξίας, όπως του γραμματέα της Αγγλικής πρεσβείας στην Πόλη Ουίλλιαμ Τζέλλ, που έγραφε ότι «οι Έλληνες αναμεταξύ των έλεγον ότι τρεις ήσαν αι πληγαί του τόπου των, οι επίσκοποι (πρώτοι ούτοι), οι κοτζαμπάσηδες (δεύτεροι) και οι Τούρκοι τελευταίοι!» , ή του Φίνλεϋ, που υποστήριξε ότι «ποτέ δεν είδανε σαν δυνατή ή επιθυμητή την ανεξαρτησία της Ελλάδας, οι σεβάσμιοι ιεράρχες που είχαν αποκτήσει τον καιρό της τουρκοκρατίας περισσότερα προνόμια κι’ εξουσίες παρά την εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας». […]
(Απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε’ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ’21
Πρόλογος
Εισαγωγή
Η ταυτότητα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’
Η ζωή των υποδούλων και ο ρόλος του Πατριάρχη
Οι κατά του Γρηγορίου Ε’ Επικρίσεις
Ο Πατριάρχης και η Επανάσταση του Γένους
Το ζήτημα του αφορισμού
Η θυσία του Πατριάρχη και η συμβολή της στον αγώνα του Γένους
Η δικαίωση του Γρηγορίου Ε’
- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟΥ ΕΞ ΟΙΚΟΝΟΜΩΝ: ΛΟΓΟΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ Εις τον αείμνηστον ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΝ
Η εκκλησία τροφός και φρουρός του Γένους
Επίλογος
Βιβλιογραφία
Δημοσιεύματα του ιδίου