ΟΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΓΕΝΟΣ
Στην περίοδο των χρόνων της Τουρκοκρατίας οι νεομάρτυρες κατέχουν δεσπόζουσα θέση. Είναι οι αντιστασιακοί της σκλαβιάς και από τους βασικότερους συντελεστές της απελευθερώσεως του Δούλου Γένους.
Με τη μαρτυρική θυσία της ζωής τους ανέκοψαν το κύμα του εξισλαμισμού, τόνωσαν το φρόνημα των δύστυχων ραγιάδων, χρησίμευσαν ως δυνατά πρότυπα δράσης για το λαό και τους εθνικούς αγωνιστές και προετοίμασαν όσο λίγοι την Επανάσταση του 1821 και την Εθνική μας Ανάσταση.
Η παρούσα εργασία αποσκοπεί να δώσει στον αναγνώστη μια σύντομη και σφαιρική εικόνα της ζωής, του μαρτυρίου και της προσφοράς των αγίων νεομαρτύρων. Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε ο εορτασμός των 150 χρόνων από το μαρτύριο του νεομάρτυρος Γεωργίου, στον οποίο συμμετείχα με δυο διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν στα Γιάννινα (τόπο μαρτυρίου του) και στα Γρεβενά (τόπο καταγωγής του).
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνεται η ασματική ακολουθία όλων των νεοφανών μαρτύρων, που μαρτύρησαν μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, ποίημα του οσίου Πατρός Νικοδήμου του Αγιορείτου. […]
(Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου)
[…] Η νεομάρτυρες προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα και ήταν οι περισσότεροι λαϊκοί. Συνήθως είναι άνθρωποι του λαού, μοναχοί, γεωργοί, τεχνίτες, έμποροι, βιοτέχνες, συνήθως νέοι μεταξύ 18-20 ετών. Από αυτούς πολύ ήταν πτωχοί, λίγοι πλούσιοι, άλλοι εγγράμματοι και άλλοι αγράμματοι. Κοινό όμως γνώρισμα όλων ήταν οι προθυμία να θυσιαστούν για την πίστη τους και η έλλειψη δειλίας μπροστά στα πιο φρικτά βασανιστήρια.
Άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα των νεομαρτύρων είναι ότι βρίσκονται πολύ κοντά μας. Στους περισσότερους από αυτούς διασώζεται και επαγγελματική τους ιδιότητα. «Έτσι έχομεν έμπορον, χρυσοχόους, βοσκό, ράπτες, αμπατζήδες, αρτοποιούς, λειτουργόν, ναύτας, καζαντζήν, ζωγράφους, παντοπώλας, κάλφαν, κουρέα, γουναράδες, σαμολαδάν, βυρσοδέψην (ταμπάκον), κηπουρούς, υπηρέτας, κτίστην, ψαράν, καζάζην, έναν εις το τεζιάκι της ταβέρνας, τουφεξήν, γραμματικόν, επιστάτην εις κτήματα Τούρκου, ιπποκόμον τούρκου αξιωματικού, άρχοντα, πλούσιον, μορφωμένον και γυναίκας».
Η προσφορά των νεομαρτύρων στο υπόδουλο Γένος υπήρξε τεράστια σε βάθος και έκταση. Με τη μαρτυρική θυσία της ζωής τους ανέκοψαν το κύμα του εξισλαμισμού και αποφεύχθηκε με αυτόν τον τρόπο ο εκτουρκισμός, αφού σ’ αυτή την τραγική για το Γένος μας περίοδο θρησκευτικότητα και Εθνισμός είχαν ταυτιστεί. Μένοντας δηλαδή ο χριστιανός σταθερός στην πίστη του διέσωζε ταυτόχρονα και την εθνική του συνείδηση. Οι νεομάρτυρες ήταν Έλληνες και Χριστιανοί. Γι’ αυτούς άρνηση της πίστεως σήμαινε άρνηση της Ελλάδος και θάνατος για την πίστη σήμαινε προσφορά στον αγώνα για την Εθνική ελευθερία. […]
(Απόσπασμα από το περιεχόμενο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Πρόλογος
ΒΡΑΧΥΓΡΑΦΙΕΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΟΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΓΕΝΟΣ
ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΝΕΟΦΑΝΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ
- ΕΝ ΤΩ ΜΙΚΡΩ ΕΣΠΕΡΙΝΩ
- ΕΝ ΤΩ ΜΕΓΑΛΩ ΕΣΠΕΡΙΝΩ
- ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΡΘΡΟΝ
- ΕΙΣ ΤΗΝ ΘΕΙΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΝ