ΑΓΓΕΛΙΚΟΝ ΜΗΝΥΜΑ – ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΙΣ ΤΩΝ 24 ΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Ο Ακάθιστος ύμνος είναι ένα εκκλησιαστικόν ποίημα και ένας λειτουργικός εορτασμός δι όλης τη; Νυκτός, αποτελούμενος εξ 24 οίκων, όσα και τα γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου.
Το ιστορικόν του ύμνου τούτου έχει ως ακολούθως:
Ο βασιλεύς των Περσών Χοσρόης Β’ κατείχε την ακτήν της Χαλκηδόνος επί της Προποντίδος, το σημερινόν Καδήκιοϊ, μετά των συμμάχων του Αβάρων, των οποίων αρχηγός ήτο ο Χαγάνος. Αι δυνάμεις των δύο τούτων βαρβάρων επιδρομέων ανήρχοντο εις ογδοήκοντα χιλιάδας πεζούς και υπεστηρίζοντο από θαλάσσης υπό ισχυρού στόλου. Εκτός της κατεχομένης υπ’ αυτών ακτής της Χαλκηδόνος, κατόρθωσαν να γίνουν κύριοι και των αντιπέραν υψωμάτων του Κερατίου κόλπου. Ο αγών έχων κύριον στόχον την κατάληψιν της Κωνσταντινουπόλεως, ήρχισε να διεξάγεται πεισματώδης από τα τέλη Ιουλίου έως την εβδόμην Αυγούστου του έτους 626.
Αυτοκράτωρ τότε ήτο ο Ηράκλειτος, όστις εμάχετο εν Μ. Ασία. Ως αντιπρόσωπος του αυτοκράτορος και διοικητής της πρωτευούσης είχε διορισθή ο σώφρων πατρίκιος Βώνος, συνεργαζόμενος με τον Πατριάρχην Σέργιον. Η βασιλίς των πόλεων δοκιμάζει την τελευταίαν Περσικήν επιδρομήν. Ο αγών διεξάγεται σκληρός. Η αντίστασις είναι υπεράνθρωπος. Η άμυνα αποτελεσματική και αι καιρικαί συνθήκαι απέβησαν ευνοϊκαί διά τους αμυνομένους Χριστιανούς. Την εσχάτην ημέραν της πολιορκίας εξέσπασε θύελλα από ξηράς και από θαλάσσης, ήτις διεσκόρπισεν, ανέτρεψε καοι κατεπόντισεν εις τα ύδατα της Προποντίδος τον εχθρικόν στόλον. Οι εχθροί διελύθησαν και απήλθον. Η πόλις εσώθη. Κλήρος και λαός απέδωσαν την διάσωσίν της εις την Πρόμαχον και υπέρμαχον Θεοτόκον. Ο Πατριάρχης Σέργιος μετά του ευλαβούς ιερατείου και του φιλοχρίστου λαού προςέρχονται εν πομπή εις τον ναόν της Παναγίας των Βλαχερνών και αναπέμπουν ευχαριστηρίους προς τον Θεόν και την υπεραγίαν Θεοτόκον ύμνους. […]
(Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΑΓΓΕΛΙΚΟΝ ΜΗΝΥΜΑ – ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΙΣ ΤΩΝ 24 ΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΠΕΤΣΟΜΑΝΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΣΗ
ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
Διαίρεσις του Ύμνου
ΔΙΟΡΘΩΤΕΑ