ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΝΕΑΡΟ ΠΟΙΗΤΗ
Και αν πρέπει να σας πω κάτι ακόμη, ας είναι το εξής: Μην πιστέψετε πως αυτός που προσπαθεί να σας παρηγορήσει, ζει χωρίς να μοχθεί ανάμεσα στις απλές και σιωπηλές λέξεις, που έχουν ενίοτε ευεργετική επίδραση επάνω σας. Η ζωή του κρύβει πολλή κούραση, πολλή θλίψη, και βρίσκεται πολύ πίσω από τη δική σας. Όμως αν ήταν διαφορετική, δεν θα μπορούσε ποτέ να βρει τις λέξεις αυτές.
Δικός σας
ΡΑΪΝΕΡ ΜΑΡΙΑ ΡΙΛΚΕ
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Προς τα τέλη του φθινοπώρου του 1902, καθόμουν στο πάρκο της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Νόιστατ της Βιέννης κάτω από τις γέρικες καστανιές και διάβαζα ένα βιβλίο. Ήμουν τόσο απορροφημένος που σχεδόν δεν πήρα είδηση πως με είχε πλησιάσει ο μοναδικός μη αξιωματικός από τους καθηγητές μας, ο καλλιεργημένος και καλοσυνάτος ιερέας της Ακαδημίας Χόρατσεκ. Πήρε από το χέρι μου το βιβλίο και περιεργάστηκε το εξώφυλλο κουνώντας το κεφάλι «Ποιήματα του Ράινερ Μαρία Ρίλκε;», ρώτησε συλλογισμένος. Άρχιζε μετά να το ξεφυλλίζει διαβάζοντας στα πεταχτά μερικούς στίχους, κοίταξε πέρα σκεφτικός και τελικά είπε: «Ά, ώστε έτσι! Ο οικότροφος Ρενέ Ρίλκε έγινε ποιητής;».
Έτσι έμαθα για εκείνο το μικρόσωμο χλομό αγόρι, που είχαν στείλει οι γονείς του πριν από πάνω από δεκαπέντε χρόνια στο Κατώτερο Στρατιωτικό Πρακτικό Γυμνάσιο του Σανκτ Παίλτεν για να γίνει αργότερα αξιωματικός. Ο Χόρατσεκ εργαζόταν τότε ως εφημέριος της Σχολής και θυμόταν με μεγάλη ακρίβεια εκείνον τον οικότροφο. Τον περιέγραψε ως έναν σιωπηλό, σοβαρό, πολύ προικισμένο νέο, που του άρεσε να μένει μακριά από τους άλλους, υπομένοντας καρτερικά τους αυστηρούς κανόνες του οικοτροφείου και που ύστερα από τέσσερα χρόνια γράφτηκε στο Ανώτερο Στρατιωτικό Πρακτικό Γυμνάσιο του Μαίρις- Βάισκιρχεν. […]
(Απόσπασμα από το εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ, ΦΡΑΝΤΣ ΞΑΒΕΡ ΚΑΠΠΟΥΣ
ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΝΕΑΡΟ ΠΟΙΗΤΗ
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
1.- Ο οικότροφος Ρενέ Μαρία Ρίλκε
2.- Ο αγαπητός κύριος Κάππους
3.- Οι επιστολές
4.- Από το Παρίσι του 1903 ως το Παρίσι του 1908
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΙΚΟΝΕΣ