ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΥΜΝΩΔΙΑ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
Τα άπαντα του όρθρου και της λειτουργίας με εκλεκτά τροπάρια.
Το πόνημα τούτο αποτελεί προϊόν όχι μόνο εμπεριστατωμένης μελέτης της Βυζαντινής Μουσικής και της σχετικής υμνογραφίας αλλά και μακράς, υπερπεντηκονταετούς ιεροψαλτικής πείρας. Και ακριβώς αυτή η πείρα με οδήγησε στην αποκρυστάλλωση ορισμένων απόψεων σχετικά με το «πως δει ψάλλειν» και με το τίνος είδους υμνογραφικού υλικού έχει ανάγκη ο σύγχρονος ιεροψάλτης.
Πέραν απο προκαταλήψεις και προϊδεασμούς, έχω τη γνώμη ότι ο σημερινός ιεροψάλτης είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει υπόψη του το εκκλησίασμα, που προσέρχεται να προσευχηθεί και να τον ακούσει. Να μην αδιαφορεί για τις ακουστικές εμπειρίες του και να το σέβεται, ώστε να μπορεί να του μεταδώσει τις υψηλές συγκινήσεις, που είναι δυνατόν να προσφέρει η Βυζαντινή Μουσική. Αυό σημαίνει ότι δεν ανεβαίνει στο στασίδι, για να επιδείξει το, πιθανό, φωνητικό του ταλέντο, αλλά για να οδηγήσει τους εκκλησιαζόμενους σε μια μυσταγωγική μέθεξη, στηριγμένη στην υποβλητικότητα και την κατανυκτικότητα.
Με βάση τ’ ανωτέρω, έχω προβεί σε καταγραφή και ανασύνθεση των πιο μελωδικών και τεχνικώς άρτιων μαθημάτων της Βυζαντινής μας υμνογραφίας από τα παλαιότερα έως τα πιο σύγχρονα, με βάση την αρχιτεκτονική τους δομή, τη μελωδικότητα και την ανταπόκρισή τους στο περιεχόμενο και τα νοήματα που το κάθε μουσικό κείμενο εκφράζει.
Οι συνάδελφοι που θα θελήσουν να το χρησιμοποιήσουν, ας μην ξενιστούν, αν σε ορισμένα κομμάτια, των διατονικών ήψων, ιδού ν’ αναγράφεται, ενδεικτικά, και δεύτερη (Β’) φωνή, κάτω από την Α’ (δε εσημείωσα και την Γ’, γιατί τη θεωρώ πολύ εύκολη). […]
(Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΥΜΝΩΔΙΑ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
Πρόλογος
ΟΡΘΡΟΣ – Εξάψαλμος
Θεός Κύριος
Απολυτίκια – Θεοτοκία
Απολυτίκια εορτών
Καθίσματα
Ευλογητάρια
Υπακοή – Ανάβαθμοι
Κανόνες Αναστάσιμοι
Κοντάκια – Οίκοι
Καταβασίες
Εωθινό Ευαγγέλιο
Ο Ν’ ψαλμός
Της μετανοίας
Την Τιμιωτέραν
Η Θ’ ωδή
Ο Ν’ ψαλμός
Αντίφωνον Δ΄ ήχου
Εξαποστειλάρια
Αίνοι
Τον δεσπότην
Πασαπνοάρια
Στιχηρά του Πάσχα
Εωθινά
Δοξολογίες – Σύντομες
Δοξολογίες – Αργές
Σήμερον Σωτηρία