Ο πατέρας και η μητέρα, καθώς και οι ρόλοι τους μέσα στην οικογένεια, κατέχουν διαχρονικά ξεχωριστή θέση στη συνείδηση κάθε ανθρώπινης κοινωνίας. Αποτελούν γενικευμένο ανθρώπινο και κοινωνικό φαινόμενο, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζεται παντού και πάντοτε η ολοκληρωμένη πραγμάτωση και αλληλοσυμπλήρωσή τους. Η γενικότερη σημασία τους για τον κάθε άνθρωπο χωριστά, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας και για ολόκληρη την ανθρωπότητα ακόμη αναδεικνύεται επιπλέον και από το γεγονός ότι με τα πρόσωπα αυτά συγκροτείται η οικογένεια, διαιωνίζεται η ανθρώπινη ύπαρξη και θεμελιώνεται ό,τι καλό μπορεί να υπάρξει με τον ερχομό νέων ανθρώπων στον κόσμο. Λειτουργούν ακόμη θετικά για την προστασία των παιδιών, την καλή ανατροφή και την παιδεία τους, την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη και την υγεία τους, καθώς και για την ανάπτυξη της ταυτότητάς τους ως ανθρώπων και ως μελών του ανδρικού ή γυναικείου φύλου.
Οι θετικές συνθήκες, μέσα στις οποίες συντελούνται η πατρότητα και η μητρότητα, το υψηλό επίπεδο ωρίμασης και καλλιέργειας των προσώπων, οι ανθεκτικές σωματικές και ψυχικές τους δυνάμεις, οι επαρκείς υλικές και πνευματικές τους δυνατότητες, οι αρμονικές ανθρώπινες και συγγενικές σχέσεις τους, όλα αυτά και πολλά άλλα αποτελούν τις επιθυμητές προϋποθέσεις για την απόφαση δημιουργίας και ανάπτυξη της οικογένειας. Είναι συγχρόνως και οι βασικοί συντελεστές, από τους οποίους προσδιορίζεται και ο βαθμός πραγμάτωσης της πατρότητος και της μητρότητας.
Στο επίπεδο των προϋποθέσεων αυτών κρίνονται οι δυνατότητες να λειτουργήσει αρμονικά και α προστατευθεί η συζυγία, να γεννηθούν και να μεγαλώσουν φυσιολογικά τα παιδιά. Σκοπός της συζυγίας είναι να τεθούν οι αρχές και οι προοπτικές της ανάπτυξης τους, να θεμελιωθεί η προσωπικότητά τους, να χαραχθεί η πορεία της ζωής τους, να διαμορφωθεί η διαδρομή της ωρίμασής τους. Παράλληλα είναι προστασία της τρυφερής τους ηλικίας, η κάλυψη δυσκολιών και προβλημάτων, η διαμόρφωση δυνατοτήτων και δεξιοτήτων, η μόρφωση και η σταδιοδρομία τους.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ
Η ΣΥΖΥΓΙΑ
Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ
Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΠΡΟΙΚΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ
ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΝΕΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ
ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ