ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΙΣΤΙΣ ΚΑΙ ΖΩΗ
Όταν προ πολλών ετών ανέγνωσα τον πρώτο περί πίστεως λόγο του Ηλία Μηνιάτη έμεινα ενεός, άναυδος. Τέτοια δύναμις λόγου, τέτοια καταπλήσσουσα αποδεικτικότης, τόσο θέρμη ψυχής, τόση ζωντάνια και τόση φρεσκάδα δεν μπορούσα καν να διανοηθώ ότι ήτο δυνατό να υπάρξουν κατά τας απαρχάς του δεκάτου ογδόου αιώνος. Συνεπληρώθησαν ήδη τριακόσια χρόνια από τότε και ο Μηνιάτης παραμένει σύγχρονος, διαχρονικός. Έχει πολλά να μας πη και να μας ωφελήση.
Αργότερα διάβασα και όλους τους άλλους διασωθέντας λόγους του. Και έδωσα μέσα μου μιαν υπόσχεσι. Να υπομνηματίσω και να εκδώσω μερικούς απ’ αυτούς. Όχι όλους, διότι αυτό θα ήθελε τόμους πολλούς, χρόνον και δυνάμεις που ο υπογράφωβ δεν διαθέτει, προς δε και δαπάνην ου σμικράν. Έτσι επέλεξα τους τρεις περί πίστεως λόγους που είναι τομώτεροι υπέρ μάχαιραν δίστομον.
Η εμή ελαχιστότης έκαμε μόνον δύο πράγματα. Κατά πρώτον μετεγλώττισε το κείμενο στη σύγχρονη καθομιλουμένη, ώστε να είναι ευνόητο. Και τούτο χωρίς πολλές επεμβάσεις. Κυρίως επενέβην στην στίξι, στην συντόμευση μακροσκελών προτάσεων και στην απάλειψι κάποιων ιδιωματισμών ακαταλήπτων εις την εποχή μας. Εξ άλλου τα πλείστα λάθη ωφείλοντο εις τους εκδότας και όχι στο ίδιο τον Μηνιάτη. Το δεύτερον∙ έκαμα εκτενέστατον υπομνηματισμό με πολλές και λεπτομερείς επεξηγήσεις ώστε η στερεά τροφή να γίνη εύπεπτος. Ηθέλησα να γίνουν τα μηνύματα των λόγων κατανοητά. Τα ακροθιγώς απτόμενα να εμπεδωθούν. Να παραλληλισθούν τα «τότε» με τα «τωρινά». Να καταδειχθεί ότι όπου κούτσαιναν οι Χριστιανοί του τότε, κουτσαίνουν και του τώρα. Φονούμαι μόνον ότι τώρα χωλαίνουν «επ’ αμφοτέραις ταις ιγνύαις» (Γ’ Βασιλειών ΙΗ’, 21). […]
(Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΙΣΤΙΣ ΚΑΙ ΖΩΗ
Σεπτόν Πατριαρχικόν Γράμμα
Πρόλογος
Εισαγωγή
- Περί του Ηλία Μηνιάτη
- Τι σημαίνει Ορθόδοξος
- Τι σημαίνει Ιησούς
- Χριστός, Χριστιανοί, Χριστιανισμός
- Περί ονομασίας της πίστεως εις Χριστόν
- Περί Ορθοδοξίας
- Περί Εκκλησίας
- Η Εκκλησία Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική
- Γνωρίσματα της Εκκλησίας (εκ κειμένων εποχής Τουρκοκρατίας)
- Η Εκκλησία ως ναυς
- Περί πλήρους ονόματος της Εκκλησίας του Χριστού
- Τι είναι Ορθοδοξία
- Περί Εκκλησιαστικής Ορθοδοξίας
Λόγος Α’
Προοίμιον
Μέρος Α’
Μέρος Β’
Υπομνηματισμός – σχόλια
Λόγος Β’
Προοίμιον
Μέρος Α’
Μέρος Β’
Υπομνηματισμός – σχόλια
Λόγος Γ’
Προοίμιον
Μέρος Α’
Μέρος Β’
Υπομνηματισμός – σχόλια