ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Η σύντομη αυτή εργασία αποτελεί μια προσπάθεια προβληματισμού στα νέα ποιμαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία σήμερα και πιο συγκεκριμένα μπροστά στο κοινωνικό φαινόμενο της εποχής μας που ονομάζεται ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.
Οι παρακάτω προβληματισμοί είναι το αποτέλεσμα, από μια σειρά εισηγήσεων, σε ξεναγούς και σε σεμινάρια, για τουριστικά επαγγέλματα στην Κρήτη, μια περιοχή που βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με το «τουριστικό προϊόν» – όπως πολλοί αποκαλούν την τουριστική κίνηση – και είχαν τον ευρύτερο τίτλο «Πολιτισμός – Παράδοση – Τουρισμός».
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο το μέγεθος του αυξανόμενου ρυθμού του τουρισμού. Πέρα όμως από τους τουρίστες που φεύγουν όλο πιο συχνά και πιο μακρυά, θα πρέπει να ξαναδούμε τα νέα συστήματα αξιών που υποθάλπονται κάτω από το πρίσμα του ελεύθερου χρόνου και της χρησιμοποίησής του, με τη φόρμα του τουρισμού.
Στο σύνολό του, ο τουρισμός δεν αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από τους «πολιτικούς» που επηρεάζουν το ρυθμό του, αλλά και από ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων που ασχολούνται με την υποδοχή των τουριστών, κυρίως εποχιακών, που υποτάσσονται όλο και πιο πολύ σε νέες αξίες.
Η υποταγή τους αυτή, στη μηχανή των αλλαγών της αγοράς και των επιθυμιών των πελατών που εναλλάσονται και κυρίως με τη μορφή της ανάπτυξης, που όλα επιτρέπονται για τον τουρίστα, είναι μερικές σκέψεις που αναπτύσσονται στο βιβλίο αυτό με τίτλο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.
Μέσα σ’ αυτούς τους αγώνες που περνά ο ιερέας, ο εργαζόμενος – χριστιανός και ολόκληρη η χριστιανική παράδοση του τόπους μας, η διαποίμανση γίνεται όλο και πιο απαιτητική και προσαρμοσμένη σε νέες μεθόδους εργασίας.
Δεν είναι ο τουρισμός στο κέντρο της κριτικής, δεν ευαγγελίζονται οι δομές, αλλά τα πρόσωπα. […]
(Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Πρόλογος συγγραφέα
Η φύση της τουριστικής εξέλιξης
Η άλλη πλευρά της ανάπτυξης
Ο μοντέρνος χώρος και χρόνος
Η φιλοσοφία των τουριστικών clubs
Η αντι-λειτουργικότητα του τουρισμού
Το πρόβλημα Τουρίστας – άνθρωπος
Προς ένα ασ(κη)τικό τουρισμό