ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ
Η κερά Γαρουφαλλιά, του Σταύρου Σηφάη η συμβία, απόγονος Κρητικού πολεμάρχου που σε μια απ’ τις αποτυχημένες επαναστάσεις μόλις κατάφερε να σωθή με την οικογένειά του στην Πάρο, στέκει ακόμα τώρα, στα ογδονταδυό της τα χρονάκια, γεροδεμένη, αντρειωμένη και μ’ αμείωτη δραστηριότητα.
Όλοι τήνε θαυμάζουν και τη σέβονται αποκαλώντας την «παλληκαρού», επειδή που αντιμετώπισε παλληκαρίσια πάντα «την στενήν πύλην και την τεθλιμμένην οδόν» του βίου.
Η Γαρουφαλλιά λοιπόν, «τοις μεν όπισθεν επιλανθανομένη, τοις δε έμπροσθεν επεκτεινομένη», πασχίζει και τώρα στα γεράματά της, που, ωστόσο, το σαράκι του χρόνου δεν της τα μαράζωσε, πασχίζει, ξαναλέμε, να δουλεύη με κάθε ακρίβεια στο θέλημα του Υψίστου «το αγαθόν και ευάρεστον και τέλειον», τηρώνας έμπρακτα και το νόμο της αγάπης για κάθε της συνάνθρωπο.
Ωστόσο συχνά αναθυμιέται κι ανιστορεί τα περασμένα στους νεώτερους, με τόση διηγηματική χάρη που τους συνεπαίρνει.
«Πρέπει ν’ ακούγωνται κι αυτά, παιδιά μου, για να βλέπετε παντού την ποδημαλιά (=βηματισιά) του Θεού που μας ακολουθεί στου βίου μας τα βήματα», υπογραμμίζει.
Άμα ήρθανε οι προπαππούδες της στο κυκλαδίτικο νησί, κατοίκησαν κάπου μακριά απ’ το κεντρικό χωριό, μέσα σε μια ρεματιά γεμάτη από πρίνους (=πουρνάρια), όπου και ο τόπος γι’ αυτό ωνομαζόταν Πρίνος ή Πίρνος στων αγράμματων το λέγειν.
Κει δα, αγάλι – αγάλιο, ο προπάππος έκαμε κατάσταση δουλεύοντας τη γη και δημιουργώντας κτηνοτροφία.
Με τον ακιρό, μιας και τότε οι Έλληνες δεν εφάρμοζαν την ολέθρια σημερ’νή δολιοφθορά πάνω στο θείο νόμο «Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και πληρώσατε την γην…», η μια οικογένεια δημιούργησε άλλες εφτά.
Έπρεπε για τούτο να βολευτούν και σ’ άλλους τόπους.
Έτσι ο πατέρας της Γαρουφαλλιάς, ο Στελιανός Παπαδάκης, ήρθε σε μέρος κοντά στην Παρ’κιά, στη θέση Παράσπορος, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του, αναλαμβάνοντας κολληγικά (=συνεταιρικά) ωρισμένα κτήματα των τότε προυχόντων. […]
(Απόσπασμα από το πρώτο διήγημα της συλλογής Η «παλληκαρού»)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ
Η «παλληκαρού»
Γενναία καρδιά!
Ένας δεσπότης
Ο «γέροντας» (Μάϊος)
Εις μνημόσυνον (Σεπτέμβριος)
Κοτσομπολιό
Ο χοντρομπαλλάς
Μαντζουράνα
«Μη γνώτω»