ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ
«Όταν παρουσιάσαμε προ ετών τις ‘‘Επιστροφές’’ σημειώναμε στα προλεγόμενα:
Διαλέξαμε τρεις αντιπροσωπευτικές μορφές από διαφορετικό κλάδο την καθεμία. Έναν φυσιολόγο, έναν ηθοποιό και έναν ποιητή. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να ιδή κανείς πώς ζουν την ανθρώπινη εμπειρία τους στους ξεχωριστούς αυτούς τομείς τρεις άνθρωποι του αιώνος μας με παλλόμενη καρδιά και με εναγώνια αναζήτησι. Και είναι ακόμη πιο άξιο μελέτης το πράγμα, διότι στις τρεις αυτές ζωές σημειώνεται το μεγάλο γεγονός της επιστροφής˙ μιας επιστροφής ώριμης, μα γι’ αυτό συγκλονιστικής˙ μιας επιστροφής σε ό, τι πιο υψηλό και ιερό. Πιστεύομε πως δεν υπάρχει τίποτε πιο μεγάλο στη ζωή ενός ανθρώπου από το βαθύτερο ψυχικό φαινόμενο που ονομάζεται επιστροφή: από τη ριζική αυτή αλλαγή που χαρακτηριστικώτατα η ελληνική γλώσσα την είπε μετάνοια[…]»
Στις τρεις εκείνες επιστροφές προσθέτουμε εδώ τρεις άλλες σύγχρονες μαρτυρίες. Προέρχονται από αντίστοιχους κορυφαίους του πνεύματος που έδωσαν όλο το είναι τους στην επιστήμη και στην μαρτυρία της Αλήθειας. Ένας γιατρός χειρουργός – η κορυφή των νεοελλήνων χειρουργών – ένας αρχιτέκτων – καλλιτέχνης και στοχαστής – και ένας νομικός – εμπορικολόγος και ερμηνευτής του Δικαίου – εσφράγισαν το πρώτο ήμισυ του αιώνος μας με την πολυδύναμη παρουσία τους, με τον στοχασμό τους, με την ακοίμητη έρευνα και με το ακέραιο ήθος τους.
Μέσα στην καταλυτική σχετικοκρατία της εποχής μας έδωσαν μαρτυρίες ατράνταχτες «έργω και λόγω», με τη γραφίδα τους και με την ψυχή τους.
Δεν έδωσαν την μεγάλη μαρτυρία τους στην «ενδεκάτη ώρα», αλλ’ από την αυγή της ζωής τους. Ο καθένας με τον τρόπο του «εμαρτύρησαν τη αληθεία» υπεύθυνα, σοβαρά, αγωνιστικά. Το πρωτοποριακό μήνυμά τους μας είναι και σήμερα απαραίτητο. Δεν αρκεί που τους ξέρουν οι ειδικοί του κάθε κλάδου. Πρέπει να τους γνωρίση οπωσδήποτε και το πλατύ κοινό. Πρέπει να πάρη το γιγάντιο μήνυμά τους.
Με δέος καταπιανόμαστε με αυτούς, αλλά θεωρούμε χρέος μας αυτή τη μικρή συμβολή για τους τραγικούς καιρούς μας.
(Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ
Πρόλογος
Α’ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Μαρίνος Γερουλάνος, ο φιλάνθρωπος γιατρός
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Δημήτριος Πικιώνης, ο σοφός αρχιτέκτων
Αλέξανδρος Τσιριντάνης, ο χριστιανός διανοητής
Β’ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ
Ρήγας Νικολαΐδης, ο υλιστής φυσιολόγος
Γιώργος Παππάς, ο πρωταγωνιστής της σκηνής
Άγις Θέρος, ο νοσταλγός ποιητής
ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ