ΠΩΣ ΒΡΗΚΑ ΤΟ ΘΕΟ ΣΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΑΥΤΟΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΟ ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ
H Τατιάνα Γκορίτσεβα είναι Καθηγήτρια Φιλοσοφίας. Της ανατέθηκε να διδάξει μαρξιστική φιλοσοφία στην Ιατρική Σχολή του Λένινγκραντ. Προκάλεσε όμως έκπληξη στους φοιτητές της, γιατί σε πείσμα όλων των «καλών» σοβιετικών «ηθών», δίδασκε υπαρξιστική φιλοσοφία και γι’ αυτό της αφαιρέθηκε η εντολή διδασκαλίας. Αλλά και ο Σαρτρ και ο Καμύ δεν μπόρεσαν να της δώσουν το νόημα της ζωής. Γι’ αυτό το αναζήτησε μάταια στη Γιόγκα. Τελικά ανακάλυψε στην Κυριακή Προσευχή -τον διάλογο αυτό του Χριστιανού με τον Θεό – Πατέρα- ότι ο Πατέρας αυτός υπάρχει. Αυτή ήταν η αρχή μιας νέας ζωής, πού αναγεννήθηκε μέσα στα μοναστήρια και κοντά στους «στάρετς», και η οποία δεν της έδωσε μόνο χαρά, αλλά δημιούργησε και εχθρότητες, πού την απέκοψαν από όλους τους παλαιούς της δεσμούς. Στο βιβλίο αυτό περιγράφει τα διάφορα στάδια του χριστιανικού της «Γίγνεσθαι» και το πώς βλέπει την πνευματική και κοινωνική αποστολή του κάθε Χριστιανού και της Εκκλησίας. Η Τ. Γκορίτσεβα, ως ορθόδοξη πιστή, δεν χάνει την ευκαιρία να εκφράσει και τις εντυπώσεις της από την πρώτη συνάντηση της με τη «χριστιανική Δύση».
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Είχα τη χαρά να γνωρίσω προσωπικά την συγγραφέα αυτού του βιβλίου. Ήταν το 1981, στο «Σεμινάριο ορθοδόξου Λατρείας και Πνευματικότητος» της Ρωσικής εκκλησίας της Διασποράς στη Φραγκφούρτη της Δ. Γερμανίας. Η Τατιάνα Γκορίτσεβα μόλις είχε έλθει στη Δύση, διωγμένη από τη Σοβιετική Ρωσία, όπως είχε συμβεί παλαιότερα και με τον πατριώτη της Σολζενίτσιν.
Άκουσα με προσοχή τη δημόσια εξομολόγησή της για την επιστροφή της στον Χριστό και τα ορθόδοξα βιώματά της στα ρωσικά μοναστήρια. […]
(Απόσπασμα από τον πρόλογο του π. Γεωργίου Δ. Μεταλληνού)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΠΩΣ ΒΡΗΚΑ ΤΟ ΘΕΟ ΣΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΑΥΤΟΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΟ ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΟΥ, π. Γεώργιος Δ. Μεταλληνός
1.- Η θρησκευτική εμπειρία στη Ρωσία
2.- Η μεταστροφή μου
3.- Στο μοναστήρι
4.- Χριστιανισμός και κουλτούρα
5.- Η γυναίκα στην Εκκλησία