Η ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ
Ο ευαγγελικός λόγος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού που λέγει «δει πάντοτε προσεύχεσθαι και μη εκκακείν» (Λουκ. ιη’, 1), ότι δηλαδή πρέπει συνεχώς να προσευχώμεθα και να μη αποκάμωμε και αποθαρρυνώμεθα, αποτελεί βίωμα ισόβιον των Αγίων της Εκκλησίας μας. Ο δε άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο οποίος συνοψίζει την αξία της προσευχής αλλά και την στάσι του ανθρώπου στην επικοινωνία αυτή με τον Θεό, θα το κήρυξη δυναμικά με μία φράσι: «Μνημονευτέον Θεού μάλλον ή αναπνευστέον».
Σε αυτό το πνεύμα της εντολής του Κυρίου και της πατερικής συμπεριφοράς και καθοδηγήσεως, επραγματοποιήσαμε σειρά εσπερινών ομιλιών περί προσευχής με γενικό θέμα «Η ευχή του Ιησού». Οι επτά αυτές ομιλίες έλαβαν χώρα το έτος 1999 στον ιερόν Ναόν Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας σε συνάξεις πιστών και είναι αυτοτελείς και συνεχόμενες. Ελέχθησαν ως επί το πλείστον σε λαϊκούς γι’ αυτό και προσαρμόσαμε το εν λόγω θέμα καταλλήλως στις πνευματικές δυνατότητες των ακροατών. Παρά ταύτα, απευθύνονται σε όλο το πλήρωμα, δηλαδή και σε κληρικούς και σε μοναχούς που κύριο έργο τους έχουν την προσευχή. Η τελευταία χρονολογικώς ομιλία, η οποία στο τεύχος αυτό παρατίθεται πρώτη με τίτλο «Ο Γέρων Παΐσιος και η διδασκαλία του περί προσευχής», επραγματοποιήθη σε κατανυκτικό εσπερινό στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος το έτος 2014 και την ενσωματώσαμε στο παρόν τεύχος διότι συνδέεται άμεσα με το εν λόγω θέμα μας.
Όπως θα διαπιστώσουν οι αγαπητοί αναγνώστες, αναφερόμεθα σε καθαρώς πρακτικό επίπεδο στο θέμα της ευχής του Ιησού μεταφέροντας βιώματα και γνώμες κυρίως συγχρόνων οσίων Γερόντων. Επίσης, εκτός των ομιλιών συμπεριελήφθησαν και λύσεις αποριών των ευλαβών ακροατών. Τονίζομε ότι, παρά το θεωρητικόν του θέματος, παρουσιάζεται κυρίως η πρακτική θεώρησις της υψηλής και απολύτως αναγκαίας αυτής εργασίας της προσευχής, της εργασίας δηλαδή ειδικώς της νοεράς προσευχής, το «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με τον αμαρτωλόν», η οποία γίνεται συνήθως δια του ιερού κομβοσχοινίου. Αυτή δε η «ευχή», όπως, ονομάζεται ο συγκεκριμένος τρόπος της προσευχής, είναι πλην των άλλων και το όπλον εναντίον των τριών αδυσωπήτων εχθρών μας, του Διαβόλου, του μακράν του Θεού κόσμου και πρωτίστως του ιδίου κακού εαυτού μας. […]
(Απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Η ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ Β’ ΕΚΔΟΣΕΩΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο ΟΣΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΡΙ ΕΥΧΗΣ
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΑ ΕΚ ΤΗΣ ΕΥΧΗΣ
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΥΧΗΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Ο ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΧΗΣ (…προηγούνται ερωταποκρίσεις)
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΧΗΣ
ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΖΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΟΥΣ
Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΥΧΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ, ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΟΥΣ