Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΣΛΙΔΗΣ (1901 – 1959)
Η σήμερον παρατηρουμένη ζωηρά άνθησις του αγλαούς δένδρου του μοναχισμού δεν είναι αποτέλεσμα μόνον της υγιούς στροφής προς τους μεγάλους Πατέρας της Εκκλησίας και ιδιαιτέρως τους λεγομένους ασκητικούς, αλλά και της παρουσίας συγχρόνων πατερικών μορφών εις τον Νεοελληνικόν χώρον, οι οποίοι, άλλος ολιγώτερον και άλλος περισσότερον, συνέδραμον εις την μοναστικήν αίγλην.
Ο ιερομόναχος Γεώργιος Καρσλίδης ζων πλησίον του κόσμου έζη εκτός αυτού, εις μίαν αδιάκοπον άσκησιν και κοινωνίαν μετά του ζώντος θεού. Εις την ησυχίαν εσύναξε πλούτον πολύτιμον, τον οποίον δεν ηθέλησε να χρησιμοποιήση φιλαργύρως μόνον διά τον εαυτόν του, αλλά ως φιλάδελφος εδαπάνησε αυτόν φιλοτίμως διά τον πλανώμενον και μετανοημένον άνθρωπον. Με την ιδιοτυπίαν του εσωτερικού του κόσμου, θέσας θεμέλιον της ζωής του την ταπεινοποιόν άσκησιν, κινούμενος συνεχώς εις την σφαίραν της προσευχής, της κατανύξεως και της λατρείας, παρέμεινε σταθερός εις την απλότητα της θείας θεωρίας και εις την γνησιότητα της πράξεως.
Ως όλοι οι εκλεκτοί μοναχοί ο ιερομόναχος Γεώργιος διαμένων εν μονώσει και εν θεωρία Θεού εδημιούργησε ωραία, γνήσια και καθαρά αισθήματα διά τον συνάνθρωπον. Την καλλιέργειαν αυτήν έλαβε κυρίως εις την θερμήν προσευχήν∙ εκεί όπου εδονείτο από την θείαν παρουσίαν και εδάκρυε από την εσχάτην ταπείνωσιν και ακραιφνή αγάπην του Ενανθρωπήσαντος Λόγου του Πατρός, περιπολεύων εις τας αυλάς του παραδείσου και καταθέτων τας των δακρύων του ροάς εις τας άκρας του Σταυρού. […]
(Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΣΛΙΔΗΣ (1901 – 1959)
ΠΡΟΛΟΓΟΣ: υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας Διονυσίου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: υπό του συγγραφέως
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α’
ΕΩΘΙΝΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
1.- Καταγωγή-γέννηση-ανατροφή στην Αργυρούπολη του Πόντου
2.- Αναχώρηση-κουρά-χειροτονία και μαρτύρια στη Γεωργία
3.- Ερχομός στην Ελλάδα κι εγκατάσταση παρά τη Δράμα
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Β’
ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
1.- Ο αυστηρός ασκητής και διδάσκαλος
2.- Ο ακούραστος λειτουργός και πνευματικός
3.- Ο χαρισματούχος ποιμένας
4.- Ο φιλάνθρωπος, ελεήμων και φιλόξενος πατέρας
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Γ’
ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΝΕΣΠΕΡΟ ΦΩΣ
1.- Η προς τη μορφή του αγάπη του λαού
2.- Η μακαρία τελευτή του
3.- Τα μετά την κοίμησή του
4.- Νεώτερα στοιχεία περί του μακαριστού γέροντος
ΕΠΙΛΟΓΟΣ: υπό της αδελφότητος
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΥΡΙΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΦΩΤΩΓΡΑΦΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΩΝ
ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ