ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
Υπάρχει σήμερα νοσταλγία για την Ορθοδοξία; Μπορούμε να πούμε χωρίς δισταγμό, ότι υπάρχει. Έστω και αν αυτό δεν διαφημίζεται και ούτε παρέχεται επαρκής πληροφόρηση περί αυτού. Από πότε και πως εκδηλώνεται; Ιδιαίτερα άρχισαν σχετικές εκδηλώσεις μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, όταν κορυφαίοι Ρώσοι θεολόγοι και διανοούμενοι μετανάστευσαν ως πρόσφυγες στη δυτική Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία) και ίδρυσαν πνευματικά φυτώρια στο Παρίσι, στην Οξφόρδη κ.α. Παράλληλα διάφορες επαφές και συναντήσεις με ορθοδόξους σε οικουμενικά συνέδρια κίνησαν το ενδιαφέρον αρκετών δυτικών για τον άγνωστο ή περιφρονημένο θησαυρό. Έτσι, π.χ. όταν ο αείμνηστος Μητροπολίτης Αχρίδος Νικόλαος (που τελευταία ανακηρύχθηκε άγιος από τη Σερβική Εκκλησία) έκανε μια θαρραλέα ομολογία ορθοδόξου πίστεως σε συνέδριο της Λωζάνης του 1927, προκάλεσε βαθειά εντύπωση. Παρόμοια εντύπωση είχε κάνει ο ονομαστός καθηγητής π. G. Florovsky. Αλλά και ο αείμνηστος καθηγητής μας Π. Μπρατσιώτης μας έλεγε με πόσο ενδιαφέρον διάφοροι ξένοι ζητούσαν πληροφορίες για την ορθόδοξη πίστη, λατρεία και ζωή.
Το ενδιαφέρον αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σε πολλά θεολογικά και διεκκλησιαστικά συνέδρια γίνεται εβρύς λόγος για την ορθόδοξη παράδοση. Ορθόδοξοι θεολόγοι καλούνται να μιλήσουν σε ευρωπαϊκές πόλεις για σχετικά θέματα. Σε δύο πανεπιστήμια της Γερμανίας, στο Munster και στο Μόναχο, ιδρύθηκαν έδρες ορθοδόξου θεολογίας. Ειδικά περιοδικά εκ παραλλήλου ασχολούνται με την Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως το Irenikon από βενεδικτίνους στο Βέλγιο,το Sobornost από ομάδα oρθοδόξων και αγγλικανών στο Λονδίνο και άλλα.
Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η έκδοση βιβλίων περί Ορθοδοξίας στις μεγάλες πόλεις της Δύσεως. Στο Παρίσι δύο γνωστοί εκδοτικοί οίκοι (Cerf και Desclees de Brouwer) έχουν ειδικές σειρές για ορθόδοξες μελέτες. Το ίδιο και ευαγγελικός οίκος της Γενεύης Labor et Fides.
Όλοι αυτοί εκδίδουν Πατέρες της Εκκλησίας, φιλοκαλικά, ρωσικά και ασκητικά κείμενα. Πολύ περισσότερα στον τομέα αυτόν έχει κάνει το σιστερσιανό αββαείο Bellefontaine στη Γαλλία με τη σειρά «Ανατολική πνευματικότης» εκδίδοντας από το 1966 μέχρι σήμερα δεκάδες ορθόδοξα κείμενα από τον Μέγα Αντώνιο μέχρι τον Σιλουανό του Άθω. Η μεγάλη αυτή προσπάθεια που οφείλεται κυρίως στον ακούραστο ιερομόναχο Placide Deseille – πρώην ρωμαιοκαθολικό και σήμερα Ορθόδοξο – κορυφώθηκε με την έκδοση της «Φιλοκαλίας» και με τη συνεργασία του π. Boris Bobrinskoy, του Ορθοδόξου Θεολογικού Ινστιτούτου του Παρισιού. […]
(Απόσπασμα από το τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
Πρόλογος
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
Οι φιλόσοφοι και ο Θεός
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
Ο «άγνωστος» Χριστός
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
Η δίψα της Ορθοδοξίας