ΑΓΙΟΣ ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ ΣΧΟΛΑΡΙΟΣ & ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
Η προσωπικότητα του αγίου Γενναδίου Σχολαρίου είναι μία από τις σημαντικότερες και επιφανέστερες μορφές του 15ου αιώνα, καθώς ενώνει τις δύο περιόδους της ιστορίας της πάλαι ποτέ Βυζαντινής αυτοκρατορίας και του υπόδουλου ορθόδοξου γένους των Ρωμαίων στον Μεχμέτ Β΄ Πορθητή.
Η θέση του και η σημασία του στην ιστορία μελετήθηκε τα προηγούμενα χρόνια με την εκπόνηση ποικίλων ερευνών και εργασιών. Ωστόσο, το θέμα της συγκεκριμένης έρευνας έρχεται να δώσει με την σειρά της νέες πληροφορίες και δεδομένα για την δράση του αγίου Γενναδίου. […]
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εκθέσει και να αναλύσει τα στοιχεία αυτά που συγκρότησαν την αυτοκρατορική εξουσία της Δυναστείας των Παλαιολόγων από την δεκαετία του 1430, όταν ο Γεννάδιος ανέλαβε υψηλά, κρατικά καθήκοντα και υποχρεώσεις, μέχρι και το έτος 1453, όταν η αυτοκρατορία αλώθηκε.
Επίσης, γίνεται προσπάθεια κατανόησης του τρόπου πρόσληψης της Αυτοκρατορικής Εξουσίας και του ρόλου της μέσα στην ιστορία της Θείας Οικονομίας με βάση το επιστολογραφικό έργο του Αγίου Γενναδίου Σχολαρίου, όπως αυτό διασώζεται από τις εκδόσεις των Απάντων του.
Η εργασία θα ακολουθήσει την κειμενοκεντρική μέθοδο κυρίως, από την οποία και θα εξαχθούν τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες. Παράλληλα με τη χρήση της πρωτογενούς βιβλιογραφίας θα επιχειρηθεί και η χρήση δευτερογενών πηγών και βοηθημάτων, τα οποία πρόκειται να προσφέρουν την περιγραφή και την αναφορά της περιρρέουσας ατμόσφαιρας των διαταραγμένων εκείνων χρόνων. […]
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΑΓΙΟΣ ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ ΣΧΟΛΑΡΙΟΣ & ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
Πρόλογος
Εισαγωγή
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
Η Βυζαντινή αυτοκρατορία κατά τον 14ο & 15ο αιώνα
Η Βυζαντινή αυτοκρατορία και η δυναστεία των Παλαιολόγων
Σύνοδος Φερράρας-Φλωρεντίας
Αντιπαράθεση Ενωτικών – Ανθενωτικών
Άλωση Κωνσταντινούπολης 1453
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
Βιογραφία αγίου Γενναδίου Σχολαρίου
Εργογραφία αγίου Γενναδίου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
Επιστολογραφία στο Βυζάντιο
Επιστολές αγίου Γενναδίου
Η αυτοκρατορική εξουσία στο Βυζάντιο
Η αυτοκρατορική εξουσία με βάση την επιστολογραφία του Γενναδίου Σχολαρίου
- Προς Θεόδωρο Παλαιολόγο
- Προς Ιωάννη Η’ Παλαιολόγο
- Προς Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο
- Προς Ιωάννη Ασάνη (τοπικό διοικητή νήσου Λήμνου)
- Προς αυτοκράτορα Τραπεζούντας
- Προς Λουκά Νοταρά (Μέγα Λογοθέτη)
Επίλογος – Συμπεράσματα
Βιβλιογραφία
Περίληψη
Summary