Ο Ιωάννης «Κυριώτης» ή «Γεωμέτρης», γνωστός ποιητής και θεολόγος του Ι’ αιώνος, ήταν διακεκριμένος αξιωματούχος της Κωνσταντινουπόλεως, πρωτοσπαθάριος του βασιλέως. Το ποιητικό του έργο μα δίδει πληροφορίες χρήσιμες και αυθεντικές περί της βασιλείας Νικηφόρου Φωκά (963-969), που τον είχε στενό και έμπιστο συνεργάτη, του Ιωάννου Τσθμισκή (969-976) και του Βασιλείου Β’ του Βουλγαροκτόνου (976-1025), αλλά και για ποικίλα περιστατικά της εποχής του, όπως είναι η εμφάνισι κάποιου κομήτου τω 975, η ατυχής έκβασι της εκστρατείας των Βυζαντινών εναντίον των Βουλγάρων τω 986, η μεγάλη πείνα του 989, κ.α.
Η πολιτική αστάθεια της εποχής του τον εβοήθησε ναι ενωρίς κατάλαβε την ματαιότητα των εγκοσμίων. Έτσι αντάλλαξε την κοσμική ευγένεια με την ευτέλεια της μοναχικής ζωής. Έγινε μοναχός και σε μεγάλη ηλικία εχειροτονήθη ιερέας, ίσως δε και επίσκοπος της Μελιτηνής, που είναι πόλις της Αρμενίας.
Στην ιστορία έμεινε γνωστός και με τα δύο του επωνύμια, «Κυριώτης» και «Γεωμέτρης». […]
Ολόκληρο το ανέκδοτο έργο του Γεωμέτρου, ο «Βίος της Παναγίας», είναι βεβαίως ένας εκτενέστατος «λόγος διαλαμβάνων σοφώς και σαφώς τα υπό της γεννήσεως και κυήσεως και μέχρι αυτής της κοιμήσεως της Υπερενδόξου και Υπεραγίας ημών Θεοτόκου, ος και εξόδιος και προμπεπτήριος». Όμως, η παρούσα έκδοσις περιλαμβάνει μόνο την πρώτη από τις τρεις παραγράφους που αναφέρονται εις την Κοίμησι. […]
(Απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ, Αρχιμ. Νικοδήμου, ηγουμένου Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοποδαριτίσσης Νεζερών (Πατρών)
ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΟΥ
ΕΞΟΔΙΟΣ Η’ ΠΡΟΠΕΜΠΤΗΡΙΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΙΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΕΝΔΟΞΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΗΣ ΗΜΩΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Κείμενο – Νεοελληνική απόδοσις