Η ΚΤΙΣΗ ΩΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ
…Το πρόβλημα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος του ανθρώπου δεν είναι πλέον πολυτέλεια για τη θεολογία. Η ραγδαία επιδείνωση της σχέσεως του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον παίρνει πλέον εφιαλτικές διαστάσεις. Όσοι τυχόν αφήνουν το ζήτημα αυτό στην επέμβαση του Θεού και μόνον, παραβλέπουν και υποτιμούν τη σημασία της ανθρώπινης ελευθερίας και ευθύνης. Ο Θεός θα απαιτήσει λόγο από τους ανθρώπους για την τύχη του υλικού κόσμου, τον οποίο τους έχει παραδώσει «εργάζεσθαι και φυλάσσειν» (Γεν. 2, 15).
…Το βιβλίο αυτό, χωρίς να αφίσταται καθόλου των αξιώσεων σοβαρής θεολογικής μελέτης, αποβλέπει σε ένα ευρύτερο κοινό, το οποίο στοχάζεται θεολογικά και φιλοσοφικά, και περιμένει από την ορθόδοξη θεολογία έναν πειστικό λόγο, που θα συντελέσει στη διαμόρφωση του ήθους και της νοοτροπίας εκείνης που θα αποτελούσε την εναλλακτική λύση τόσο έναντι του τεχνολογικού πολιτισμού, των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών μας, που καταστρέφει αλόγιστα το φυσικό μας περιβάλλον, όσο και ενός παγανισμού που επιδιώκει πλέον φανερά να δώσει αυτός τη λύση στα αδιέξοδα της οικολογικής μας κρίσεως.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Η παρούσα επανέκδοση του βιβλίου «Η Κτίση ως Ευχαριστία» του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα, Ακαδημαϊκού, έρχεται να δώσει μία κριτική αποτίμηση της ιστορικής συνενοχής, αλλά και της συμβολής της ορθόδοξης θεολογίας και παράδοσης στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός διαφορετικού ανθρωπολογικού και κοσμοθεωρητικού μοντέλου το οποίο θα δίνει προτεραιότητα στην αμοιβαιότητα των σχέσεων μεταξύ Θεού, ανθρώπου και περιβάλλοντος και στην ευθύνη του ανθρώπου ως «ιερέα της κτίσης» για την αποκατάσταση της κοσμικής αρμονίας και ισορροπίας.
(Από την παρουσίαση του εκδότη)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Η ΚΤΙΣΗ ΩΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Α΄. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
1.- Η Ευχαριστία ως Λειτουργία
2.- Η Ευχαριστία ως «αναφορά» του κόσμου
3.- Η Ευχαριστία και η ακεραιότητα του ανθρώπου
4.- Ευχαριστία και Ηθική
5.- Η Ευχαριστία, πρόγευση των εσχάτων
Β΄. ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ
1.- Μια ματιά στην Ιστορία: Οι πρώτοι αιώνες
2.- Ο Μεσαίωνας
3.- Νεώτεροι χρόνοι
4.- Θετικά στοιχεία από την Παράδοση
Γ΄. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΩΣ ΚΤΙΣΗ: ΤΑ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΚΤΙΣΕΩΣ
1.- Αντιλήψεις περί δημιουργίας κατά τους πρώτους αιώνες
2.- Δημιουργία με κάποια «αρχή»
3.- Δημιουργία «εκ του μηδενός»
4.- Συμπέρασμα
Δ΄. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΩΣ «ΙΕΡΕΥΣ»: Η ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ «ΑΠΟΚΑΡΑΔΟΚΙΑ» ΤΗΣ ΚΤΙΣΕΩΣ
1.- Τι είναι ο άνθρωπος;
2.- Η αποτυχία του ανθρώπου
3.- Ο άνθρωπος, η ελπίδα της κτίσεως
4.- Η ιερωσύνη του ανθρώπου