Η Εκκλησία του Χριστού, πορευόμενη προς τα έσχατα και προσδοκούσα την «ημέρα του Κυρίου», βιώνει καθημερινά στην ευχαριστιακή σύναξη το Μυστήριο της Θείας Οικονομίας, το οποίο αποκαλύπτεται και μέσα από τη χριστιανική τέχνη – και ιδιαίτερα την αγιογραφία. Με το ένθεο χάρισμά τους οι δημιουργοί εικονογραφούν στο διάβα των αιώνων το γλυκύ πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, χωρίς να διαχωρίζουν από τη δόξα του Υιού της, προβάλλοντες τη σχέση της Πάναγνης Μητέρας του Θεού με την Εκκλησία.
Στην Πατρίδα μας, το Αγιώνυμο Όρος – το περιβόλι της Παναγίας -, Ναοί και Μοναστήρια της Οικουμένης, διαφυλάττουν με ευλάβεια κατάσπαρτες θαυματουργές ιερές εικόνες της Παναγίας μας, για να θυμόμαστε όλοι τη χαρά της λυτρώσεως του ανθρώπου από τον Χριστό, γιατί εκείνη, η Θεοτόκος, υπηρέτησε πιστά το μυστήριο της σωτηρίας μας.
Έτσι, προσφέρουμε την έκδοση αυτή στη σεβάσμια και ιερά και χαριτόβρυτη και θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας του Τιχβίν, την οποία ιδιαίτερα ευλαβείται ο ομόδοξος μαρτυρικός λαός της Ρωσίας, με την ευχή να ατενίζουμε το πρόσωπο της Παναγίας μας και να σφυρηλατείται στην καρδιά μας η ελπίδα και η υπέρβαση του φόβου και του θανάτου. […] (Από τον πρόλογο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Τροπάρια της Παναγίας
Προλογικό
ΜΕΡΟΣ Α’.
Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
- Η Παναμώμητος Μητέρα του Θεού
- Η εικόνα: “Βιβλίον γλωττοφόρον”
- Η αγιογραφία: “Αυτόχρημα αρχέτυπον”
- “Μεμνημένοι τοίνυν” της εκκλησιαστικής αγιογραφίας
ΜΕΡΟΣ Β’.
Η ΧΑΡΙΤΟΒΡΥΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΙΧΒΙΝ
- Η αρχαία παράδοση για την εικόνα
- Το γεγονός της ευρέσεως της ιεράς εικόνας
- Τα θαύματα της Παναγίας του Τιχβίν
- Η ιερά αποδημία και η επιστροφή της
- Η δωρεά του Θεού