Η Κοινωνιολογία της Θρησκείας μελετά τη γένεση, ανάπτυξη και εξέλιξη του θρησκευτικού φαινομένου, μέσα από μια συγκεκριμένη επιστημονική μεθοδολογία και πολλές φορές αντικρουόμενες ακαδημαϊκές απόψεις γύρω από τον ρόλο που διαδραματίζει η θρησκεία ή εκείνον που θα έπρεπε να έχει στις σύγχρονες κοινωνίες. Ασχολείται δηλαδή, με τις κοινωνικές προϋποθέσεις της θρησκείας, με τις κοινωνικές μορφές και επιδράσεις στο κοινωνικό περιβάλλον.
Με την παρούσα μελέτη γίνεται προσπάθεια να μην περιοριστεί η έρευνα στην διαθέσιμη – σύγχρονη και κλασική – βιβλιογραφία γύρω από τις κρίσεις και τη θρησκευτικότητα. Αυτό άλλωστε σίγουρα υπήρξε χρήσιμο στο να τεθεί το θεωρητικό, κοινωνιολογικό και θεολογικό πλαίσιο της μελέτης, οι απαραίτητες βάσεις για την ανάπτυξη της οποιασδήποτε συμπερασματολογίας και διαπίστωσης.
Ίσως για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο, ο οποίος ακόμη ζει τις ολέθριες επιπτώσεις της πολυεπίπεδης κρίσης που χαρακτηρίζει – αν μη τι άλλο – τη δεκαετία που φεύγει, επιχειρείται μια κοινωνιογραφική αποτύπωση, εξ επόψεως της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας αλλά και συγγενών επιστημονικών ειδικεύσεων, της αυτής πραγματικότητας, κυρίαρχα στοιχεία της οποίας είναι τόσο η κρίση όσο και η θρησκευτικότητα.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Αφιέρωση
Συντομογραφίες
Πρόλογος
Εισαγωγή
Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ;
Κεφάλαιο 1
ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ
1.- ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΑΣ ΚΡΙΣΗ
α. Καπιταλιστική κρίση και θρησκεία
β. Ανθρωπιστική κρίση
γ. Προσφυγική κρίση
2.- ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ
3.- ΟΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ
4.- Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Κεφάλαιο 2
ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ
1.- ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
2.- ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ – ΣΤΑΘΜΙΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ
3.- ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
SUMMARY
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- ΠΗΓΕΣ
- ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ (ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΕΣ/-Α)
- ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ (ΞΕΝΟΓΩΣΣΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)
- ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)
- ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι
α. Αποδέκτες (Πανεπιστήμια, Σχολές, φορείς κλπ) των διαδικτυακών ερωτηματολογίων μέσω στοχευμένων emails και διάχυσης μέσω του διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης
β. Υποδείγματα στοχευμένων emails
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ
- ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ