Η ΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΕΛΑΝΗ
Η οσία Μελανή ή Μελανία η Ρωμαία ανήκει εις τας μεγάλας γυναικείας μορφάς της Εκκλησίας του δ’ αιώνος. Αριστοκρατικής καταγωγής και βαθύπλουτος, απηρνήθη πλούτη και τα πάντα και ετάχθη εις την υπηρεσίαν του πλησίον εις δόξαν Χριστού.
Επτώχευσε, δια να βοηθήση πτωχούς και πάσχοντας. Εχάρισε την ελευθερίαν εις χιλιάδας δούλων της οικογενείας της. Απηλευθέρωσε χιλιάδας αιχμαλώτων δια της καταβολής λύτρων εις αιχμαλωτίσαντας τούτους πειρατάς.
Ίδρυσε μοναστήρια προς διάδοσιν και εμπέδωσιν της χριστιανικής πίστεως και επλήρωσε την Ευρώπην, Αφρικήν και Ασίαν δι’ έργων ευποίας και χριστιανικής αγάπης.
Καίτοι έγγαμος δεν ημποδίσθη εις την αγαθοεργίαν εκ των οικογενειακών φροντίδων, διότι “πάντα δυνατά τω πιστεύοντι” (Μαρκ. θ’ 23).
Το αξιοθαύμαστον παράδειγμά της αποτελεί υπόδειξιν εις την γυναίκα πάσης εποχής περί του τρόπου εξυψώσεως εαυτής και της κοινωνίας, της οποίας η επί τα βελτίω πορεία εξαρτάται πανθομολογουμένως εκ της πνευματικής (χριστιανικής) ανωτερότητας της γυναίκας. […]
(Από τον πρόλογο του βιβλίου)
Η Μελανή εγνώριζεν εκ της ευαγγελικής διδασκαλίας, ότι η παροχή μόνον υλικών αγαθών εις τους πάσχοντας είνε ατελής αγάπη, διότι δεν αναφέρεται και εις την ικανοποίησιν ψυχικών αναγκών , εις την ωφέλειαν της ψυχής αυτών, αφού «κρείσσων λόγος ή δόσις» (Σοφ. Σειρ. Ιη’ 16). Διά τούτο συνέδεε την φιλανθρωπίαν με την πνευματικήν νουθεσίαν προς διπλήν ωφέλειαν και διέδιδε τον θείον λόγον, «τον σοφίζοντα εις σωτηρία» (Β’ Τιμ γ’ 15) και τον πνευματικόν λιμόν καταπαύοντα (Αμώς η’ 11).
Επειδή τότε δεν υπήρχον τυπογραφεία, είχε καταρτίσει συνεργείον καλλιγράφων προς αντιγραφήν της Αγίας Γραφής και άλλων χριστιανικών βιβλίων, τα οποία διένεμεν εις το κοινόν. […]
(Απόσπασμα από το περιεχόμενο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Η ΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΕΛΑΝΗ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
- Καταγωγή, ανατροφή και νεανικός βίος
- Ευτυχής συζυγικός βίος
- Η παιδαγωγία των θλίψεων
- «Εσκόρπισαν, έδωκαν τοις πένησιν»
- Εξαλειψις του πνευματικού λιμού
- «Ως ελεύθεροι, ως δούλοι Θεού»
- Το μοναδικόν μέσον επιτεύξεως κοινωνικής δικαιοσύνης
- Η ακτημοσύνη της χριστιανικής αγάπης
- Απελευθέρωσις αιχμαλώτων
- Ως πρόσφυξ εις την Αφρικήν
- Εις τους Αγίους Τόπους
- Αποδημία προς Κύριον
ΠΟΝΗΜΑΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΣΤΑΜΟΥ