Στις σελίδες του μικρού αυτού πονήματος παρουσιάζουμε τις μορφές των Νεομαρτύρων της Πελοποννήσου, οι οποίοι, με πανθαύμαστη γενναιότητα, όπως και οι Μάρτυρες κάθε εποχής, στάθηκαν ενώπιον του θανάτου με χαροποιό διάθεση, επιθυμώντας το «αναλύσαι και συν Χριστώ είναι». Σ’ αυτούς που με την θυσία τους ευαρέστησαν τον Θεό και αναζωπύρωσαν την φλόγα της θρησκευτικής αλλά και της εθνικής συνειδήσεως των σκλαβωμένων στους Τούρκους Ελλήνων.
Οι πανένδοξοι Νεομάρτυρες, παιδιά και μεγάλοι, κληρικοί και λαϊκοί, αποτελούν ανεκτίμητη προσφορά της Εκκλησίας στο ιδανικό της πίστεως και της ελευθερίας. Με την προσφορά του αίματός τους για την αγάπη του Αναστάντος Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, διατρανώνουν και πάλι τον λόγο του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου: «Μαρτύρων θάνατος ουκ έστι θάνατος, αλλά ζωή πέρας ουκ έχουσα».
Νεομάρτυρες, πιθανόν, να έχουμε και σήμερα σ’ ολόκληρο τον κόσμο, εξαιτίας κυρίως του ακραίου ισλαμικού φονταμενταλισμού, που επιτίθεται ευκαίρως ακαίρως και πάλι κατά της αγίας χριστιανικής πίστεώς μας.
Γι’ αυτό και «ημείς», άγιοι Νεομάρτυρες, «συστείλαντες τα εγκώμια, με σιωπήν και άκραν ευλάβειαν, προσκυνούμεν τα άγια λείψανά σας· ασπαζόμεθα το ιερόν πρόσωπόν σας και την τιμίαν κεφαλήν σας, την οποίαν ο Χριστός νοητώς εστεφάνωσεν…», σας παρακαλούμε να μας συντροφεύετε και ενισχύετε με τις δεήσεις σας.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ, Μητροπολίτου Αργολίδος Νεκταρίου
Άγιος Πέτρος ο Πελοποννήσιος (1 Ιανουαρίου)
Άγιος Ρωμανός ο Λακεδαιμόνιος (6 Ιανουαρίου)
Άγιος Ζαχαρίας εξ Άρτης (20 Ιανουαρίου)
Άγιος Ηλίας ο Αρδούνης (31 Ιανουαρίου)
Άγιος Αναστάσιος ο Ναυπλιεύς (3 Φεβρουαρίου)
Άγιος Νικόλαος εξ Ιχθύος (14 Φεβρουαρίου)
Άγιος Λάζαρος ο Πελοποννήσιος (23 Φεβρουαρίου)
Άγιοι Χρίστος και Πανάγος (9 Μαρτίου)
Άγιος Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος (20 Μαρτίου)
Άγιος Ζαχαρίας Α΄Μητροπολίτης Κορίνθου (30 Μαρτίου)
Άγιος Παναγιώτης Ιεροσολυμίτης (5 Απριλίου)
Άγιος Γρηγόριος Ε’, ο Οικουμενικός Πατριάρχης (10 Απριλίου)
Άγιοι Χριστόδουλος και Αναστασία (Τρίτη Διακαινησίμου)
Άγιος Δημήτριος ο Πελοποννήσιος (14 Απριλίου)
Άγιος Ανανίας Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας (15 Απριλίου)
Αγία Ολυμπία της Λέσβου (11 Μαΐου)
Άγιος Παύλος ο Πελοποννήσιος (22 Μαΐου)
Άγιος Μήτρος ο Πελοποννήσιος (28 Μαΐου)
Άγιος Ιωσήφ Θεσσαλονίκης (3 Ιουνίου)
Άγιος Γρηγόριος Δέρκων (3 Ιουνίου)
Άγιος Θεοφάνιος ο Μεσσήνιος (8 Ιουνίου)
Άγιος Ιωάννης ο Τουρκολέκας (16 Οκτωβρίου)
Άγιος Ιωάννης ο Μονεμβασιώτης (21 Οκτωβρίου)
Άγιος Γρηγόριος Μεθώνης (22 Οκτωβρίου)
Άγιοι Θεόδωρος, Λάμπρος και ένας ανώνυμος (2 Νοεμβρίου)
Άγιος Αγγελής ο Αργείος (3 Δεκεμβρίου)
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ