Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Με την χάρη και την ευλογία του Αγίου Τριαδικού Θεού μας , η αδελφότητα μας προβαίνει στην έκδοση του πρώτου τόμου των απομαγνητοφωνημένων ομιλιών του μακαριστού Γέροντός μας π. Αθανασίου Μυτιληναίου στο βιβλίο της Αποκαλύψεως του ευαγγελιστού Ιωάννου, και το παραδίδει στο πλήρωμα της εκκλησίας
Πραγματοποιήθηκαν εκατόν τρεις (103) ωριαίες ομιλίες σε διάστημα τριάμιση ετών, από τις 12-10-1980 μέχρι και τις 8-4-1984.
Οι δύο τελευταίες ομιλίες, 102 και 103, αποτελούν επιτομή των 101 ομιλιών.
Οι 34 πρώτες ομιλίες έγιναν στον παλαιό μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης, ενώ οι υπόλοιπες στον νεόδμητο ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Λαρίσης.
Πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί κατ’ επανάληψιν μετέδωσαν τη σειρά των ομιλιών αυτών, και πάρα πολλοί ακροατές, συγκλονισμένοι, μας ζητούν επίμονα να προβούμε στην έκδοσή τους , φανερώνοντας έτσι το μεγάλο ενδιαφέρον τους.
Επίσης πολλοί που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ακούνε τις αναρτημένες ομιλίες, τις απομαγνητοφωνούν και τις αναρτούν πάλι στο διαδίκτυο ως κείμενο, για να μπορούν να τις διαβάζουν και άλλοι, και έτσι προσπαθούν να καλύψουν την έλλειψη της εκδόσεως.
Ήδη αυτές οι ομιλίες στην Αποκάλυψη έχουν εκδοθεί στην αγγλικη, όπως και οι πρώτοι τόμοι στην βουλγαρική και στη ρουμανική γλώσσα.
Ο μακαριστός Γέροντας, πριν πάρει την απόφαση να ασχοληθεί με την ερμηνεία ολοκλήρου του βιβλίου της Αποκαλύψεως, πρώτα έκανε δύο προσεγγίσεις. Την πρώτη φορά έκανε ομιλίες στους επτά μακαρισμούς του βιβλίου, ενώ την δεύτερη φορά ανέλυσε τα τρία πρώτα κεφάλαια.
Το βιβλίο της Αποκαλύψεως, λέει ο Γέροντας, είναι ένα ζωντανό βιβλίο με πολλή και ανέκφραστη χάρη και δροσερότητα. Παρά τις τρομερές εικόνες του, έχει μία δροσερότητα και ταυτοχρόνως μία τρυφερότητα. Είναι ένα αριστούργημα το βιβλίο της Αποκαλύψεως! Εκείνος που μπόρεσε κάτι να δει μέσα στο βιβλίο αυτό, το κάνει αληθινό εντρύφημά του. […]
(Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Ομιλία 1η
Εισαγωγή
Ομιλία 2η
(Αποκ. 1, 1)
Εισαγωγική επιγραφή. Ανάλυση των «Αποκάλυψις», «δει», «εν τάχει».
Ομιλία 3η
(Αποκ. 1, 1 -4β)
Ο μακαρισμός των αναγνωστών, ακροατών και τηρητών του θείου λόγου. Χαιρετισμός προς τις επτά Εκκλησίες.
Ομιλία 4η
(Αποκ. 1, 4α-5β)
Ανάλυση του «ο ων και ο ην και ο ερχόμενος». Η «χάρις» και η «ειρήνη» από του Αγίου Τριαδικού Θεού.
Ομιλία 5η
(Αποκ. 1, 5β-8)
Τα τρία αξιώματα του Χριστού και των πιστών∙ το προφητικό, το ιερατικό και το βασιλικό.
Ομιλία 6η
(Αποκ. 1, 7α-9α)
Οι οράσεις Δανιήλ και Ζαχαρίου. «Εγώ ειμι το Α και το Ω. Ο «συγκοινωνός εν τη θλίψει και το σταυρικό νόημα του Ευαγγελίου.
Ομιλία 7η
(Αποκ. 1, 9-10α)
Η υπομονή και η βασιλεία. Περί Κυριακής.
Ομιλία 8η
(Αποκ. 1, 11-19)
Η όραση των επτά λυχνιών, των επτά αστέρων και του περιπατούντος εν μέσω των λυχνιών.
Ομιλία 9η
(Αποκ. 1, 20-2, 3)
Ερμηνεία των επτά αστέρων και των επτά λυχνιών. Προοίμιο της επιστολής προς Έφεσον.
Ομιλία 10η
(Αποκ. 2, 4-7α)
Η πρώτη αγάπη. Η απειλή της πτώσεως. Ο αγώνας κατά τον Νικολαϊτών. Τι είναι οι Νικολαΐτες.
Ομιλία 11η
(Αποκ. 2, 7-9)
Υποσχέσεις στον άγγελον της Εφέσου. Η επιστολή προς τον άγγελον της Σμύρνης. Τα έργα, οι θλίψις και η πτωχεία του αγγέλου της Σμύρνης.
Ομιλία 12η
(Αποκ. 2, 9β-12)
Η συναγωγή του Σατανά. Ο διωγμός της Εκκλησίας της Σμύρνης. Επαγγελίες προς αυτήν. Προοίμιο επιστολής προς τον επίσκοπο Περγάμου.
Ομιλία 13η
(Αποκ. 2, 12-13)
Ο θρόνος του Σατανά, ή περί ειδωλολατρίας.